Mit vizsgál az elektrokardiogram? – Válaszol Dr. Németh Ádám kardiológus

0

Dr. Németh Ádám kardiológust a Pécsi Szívgyógyászati Klinika kardiológusát, a Praxis Dr. Zénó Bonyhád (https://bonyhad.drzeno.hu/hu/munkatarsaink/dr-nemeth-adam.html) munkatársát kérdeztük az EKG vizsgálat fontosságáról, korlátairól.

A kardiológiai rendelések elmaradhatatlan diagnosztikai vizsgálata az EKG. Mi a célja ennek a vizsgálatnak?

Valóban az EKG az orvosi diagnosztika egyik leggyakrabban használt vizsgálómódszere. A készülék a szív elektromos jeleit gyűjti össze, papírszalagra rajzolt görbe, vagy monitor formájában jeleníti meg. Vizsgálhatjuk vele a páciensek percenkénti szívverésének számát, annak szabályosságát. Megtudhatjuk, hogy milyen a szív ingerképzése, ingervezetése, fennáll-e ritmuszavar, van-e a szívizomzatnak oxigénhiánya, károsodása. A kórállapotok mellett információt kapunk az alkalmazott gyógyszerek hatásairól, mellékhatásairól is.

Hogy zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat teljesen fájdalommentes és veszélytelen. A páciens hanyatt fekszik, a végtagjaira fémelektródákat helyezünk meghatározott színkód szerint, valamint a mellkas bal oldalára a megfelelő anatómiai pontokra. Kérjük a beteget, hogy ne mozogjon, és nem beszéljen, mert ez a mérés pontosságát befolyásolja. A készülék a szív által keltett elektromos jeleket átalakítja, melyek a test adott pontjaira helyezett elektródákkal pontosan felfoghatók. Így rajzolódik ki az EKG-görbe.

Mi az, amit még jó, ha tudnunk az elektrokardiogramról?

Az EKG vizsgálatnak is megvannak a maga korlátai. Azokat a szívbetegségeket tudjuk diagnosztizálni ezzel a módszerrel, melyek elektorfiziológiai elváltozásokkal járnak. Egy normál EKG eredmény sem jelenthet teljesen egészséges szívet. Nem minden esetben elegendő a kórkép felállításához, csak kiegészítő vizsgálatok eredményeivel együtt hiteles.

Az EKG vizsgálata során a kardiológiai betegségeken kívül érdemes és szükséges más szempontokat is figyelembe vennünk, mint például az életkor, terhesség, cukorbetegség, vesebetegség, onkológiai betegségek, pszichiátriai kórképek, hiszen a gyógyításban minden mindennel összefügg.

 

 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com