Miért mutat más képet a nők EKG-ja?

0

A nők bár hormonálisan, anatómiailag, és társadalmilag is eltérnek a férfiaktól, szívinfarktus halálozásban és a koszorúér betegség tekintetében sajnos utolérték a férfiakat. A „női” EKG-ról Dr. Németh Ádámmal, a Praxis Dr. Zénó Bonyhád kardiológusával beszélgettünk. 

Miben különbözik a női EKG a férfiakétól?

Nőknél a menopauzáig ritkábbak a szívbetegségek, és a tünetek sem mindig jellemzőek. Az EKG görbén sokkal gyakoribbak az olyan eltérések, melyekből koszorúér betegségre gyanakszunk.

Mi történik, ha az orvos koszorúér betegségre gyanakszik?

A szív koszorúér betegségét terheléses EKG-vizsgálattal vizsgáljuk. Ha itt jobban fokozódnak az eltérések koszorúérfestést végzünk, azonban sokszor ez sem mutat koszorúér-szűkületet. Főleg nőknél gyakoriak az álpozitív terheléses EKG eredmények.  A jelenség hátterében feltehetően a szívizomzat mikrokeringésének zavar áll, mely nőknél gyakoribb. Ezért fontos a beteg panaszai, a társult rizikófaktorok (életkor, magasvérnyomás, cukorbetegség, koleszterin, vesebetegség, dohányzás) ismeretében és az EKG alapján együtt dönteni.

Kimutatja-e az EKG nőknél is az infarktust?

A nőknél nem tipikusak az infarktus tünetei, de az EKG az atípusos panaszok esetében is kimutathatja az infarktust. Előfordul azonban, hogy ebből sem derül ki és ilyenkor a kórházi megfigyelésre és vérvizsgálatra van szükség. A sürgősségi osztályokon a betegek jelentős hányada  mellkasi fájdalmak miatt érkezik,  ekkor biztonsággal csak 6 óra múlva zárható ki a szívinfarktus, emiatt gyakori a hosszú várakozási idő.

Mit javasol a hölgyeknek?

Az infarktus megelőzésében a legfontosabb a megelőzés és a szűrés. A nők általában nem kerülnek idejében orvoshoz. Rendelőinkben így a Praxis Dr. Zénó Bonyhád magánrendelésén (https://bonyhad.drzeno.hu/hu/nyitolap.html) várjuk szeretettel a hölgyeket szív- és érrendszeri szűrésre, ahol állapotfelmérést, EKG-t, ha szükséges terheléses EKG-t, szívultrahangot és vérvizsgálatot végzünk.

 

 

 

 

 

 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com