Amit a magas vérnyomás kezeléséről érdemes tudnunk

0

A magas vérnyomás általában krónikus betegség, így az egész életen át kezelendő. Szinte minden beteg családjában van magasvérnyomás beteg, számtalan megjegyezhetetlen gyógyszert szednek hozzátartozóink. Ám mindig felvetődik a kérdés, hogy ezt a betegséget csak gyógyszerrel lehet kezelni?

Az orvoslás legfontosabb pillére a megelőzés, a magas vérnyomásnál is ezt kell elsősorban hangsúlyozni. Már gyermekkorban észlelhető a lakosság elhízása, kimutatott tény, hogy a gyermek- és/vagy fiatal-korban lévő túlsúlyos gyermek várható élettartama alacsonyabb, nagyobb valószínűséggel betegszik meg szív-érrendszeri és anyagcsere, elsősorban cukorbetegségben. Ez a felnőtt korra is igaz, tehát az első legfontosabb alapelv a helyes életmódra nevelés.

Mind a rendszeres testmozgás, mind a táplálkozás igen fontos. Legalább heti 4 alkalommal 30 perc. Élettani érdekesség, hogy 30 perc= 2×20 perccel. Tehát, ha nincs idő egyszerre fél órát az életünkből erre rászánni, akkor 2 alkalommal 20 perc is megteszi.

A rendszeres testmozgás akár 15/5 Hgmm-rel, a sószegény étrend 3-4 Hgmm-rel, a testsúlycsökkentés kg-ként 1 Hgmm-rel, a bő Kalcium bevitel, mediterrán étrend még 5 Hgmm-rel, a rendszeres túlzott alkoholfogyasztás mérséklése, a vércukor beállítása, 5-15 Hgmm-rel tudja csökkenteni a vérnyomást. Ez mind a prevencióban, mind a már kialakult betegség során hat, de egyéni különbségek vannak

Az akadémikus orvoslás lehetőségei mellet a hypertóniásoknak van egy átmeneti szürke zónába eső természetgyógyászati eszközökkel is kezelhető csoportja. Ezeknél a betegeknél a vérnyomás mechanizmusától függően hathatnak a nyugtató hatású gyógynövényekből készített teák, jó hatással lehetnek a vizelethajtók is, de a vérnyomásbetegség hármas fogata a fagyöngy, galagonya és fokhagyma kivonatából nyert készítmények.

A magas vérnyomásban szenvedők szokásait a legnehezebb megváltoztatni, a betegek nem véletlenül leszenk hypertoniásak. Hiba lenne azt feltételezni, hogy a betegség kezeléséhez nem kell gyógyszer. A gyakorlatban a kardiológus szakorvos a gyógyszerszedési javaslat mellett elmondja a nonfarmakológiás lehetőségeket, és amennyiben a beteg az utóbbira jól reagál, akkor a gyógyszeres kezelést csökkenteni lehet, akár el is hagyható. A kutatások szerint ez a betegek 10 százalékánál érvényesül.

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com