A cukorbetegség kezelése

0

Kezelés terén nagy eltéréseket tapasztalhat az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség között, hisz mindkét betegségnek más terápiás módja van.

Tudnia kell, hogy mindez egy élethosszig tartó életmódbeli változást jelent, ami magában foglalja a rendszeres vércukor ellenőrzést, diétát, testmozgást, gyógyszeres, illetve inzulin kezelést.

1-es típusú cukorbetegség esetében tartós megoldást jelent az inzulin injekció, melynek adagját egyénre szabottan kortól, testsúlytól függően szakorvos határoz meg. Mindennap, rendszeresen, bőr alá adott injekcióval lehet az inzulint a szervezetbe juttatni. Ennek megfelelően döntenek a diétás megoldáslehetőségeiről is. A gyorsan felszívódó és a vércukorszintet hirtelen megemelő szénhidrátokat ki kell iktatni az étrendből. Ilyen például a csokoládé, cukor. A növényi rostokat, keményítőt napi többszöri étkezéssel kell a szervezetbe juttatni.

A kezelés célja, hogy az étkezések kevesebb vércukorszint-emelkedéssel járjanak.

2-es típusú cukorbetegség kezelésénél fontos, a vércukorszint a normál tartomány közelében legyen, mivel ez megakadályozhatja a szövődmények kialakulását. A kezelés lényege a diétábantestmozgásban, szükség esetén pedig a szájon át szedhető úgynevezett antidiabetikumokban rejlik. Mozgás szükséges ahhoz, hogy túlsúly esetén meggyorsítsa a plusz kilók leadását, hisz egy cukorbeteg esetében nagy jelentőséggel bír az optimális testsúlyelérése, mely csökkenti a vércukorszintet. Diéta esetében fontos az étrend energiatartalma, összetétele, szénhidráttartalma és gyakorisága.

Nagyon fontos hogy az orvosa által javasolt terápia minden egyes elemét pontosan betartsa és rendszeresen részt vegyen kontrollvizsgálatokon.

Megosztás

Írjon választ!