Nem alakulhat ki kanyarójárvány Magyarországon

0

Nem alakulhat ki kanyarójárvány Magyarországon, és az esetleges behurcolt esetek sem fognak továbbterjedni – közölte a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. 

Szlávik János szerint ez annak köszönhető, hogy Magyarországon nem terjedt el olyan oltásellenes hangulat, mint Olaszországban. Százszázalékos átoltottság azonban lehetetlen, mert mindig lesz olyan, akit egészségügyi okok miatt – immunhiány, daganatos betegség – nem lehet beoltatni – tette hozzá.

Magyarországon a kanyaró ellen 15 hónapos korban oltanak, amelyet járványveszély esetén előrébb lehet hozni, de erre most nincs szükség – hangoztatta.

A kanyaró náthával, lázzal, torokfájással és az egész testen megjelenő kiütésekkel jár, a kiütések megjelenésével egyre kevésbé, viszont már a tünetmentes szakaszban is fertőz – mondta el a főorvos, hangsúlyozva, hogy a kanyaró komoly betegség, mert a bakteriális szövődmények halált is okozhatnak.

Romániában immár 11 ezer fölé emelkedett az igazolt kanyarós megbetegedések száma a betegség két évvel ezelőtti újbóli megjelenése óta. A bukaresti kormány javított az eddig akadozó vakcinaellátáson, és még tavaly a parlament elé terjesztett egy törvénytervezetet, amely különböző megszorításokkal és folyamatos tanácsadással akarja rávenni az esetleg ellenkező szülőket arra, hogy ne tagadják meg a hét legfontosabb oltás beadását gyermekeiknek. Sorina Pintea egészségügyi miniszter szerint még mindig mintegy húszezer szülő tagadja meg havonta gyermeke beoltását.

Az év eleje óta Kárpátalján 1187-en betegedtek meg kanyaróban (100 ezer lakosra számítva 93,4 a betegek aránya), közülük 933 a 17 évesnél fiatalabb gyermek. Az egészségügyi intézmények adatai szerint a betegek 68 százaléka nem volt beoltva kanyaró ellen. A betegségnek Ukrajnában eddig 10 halálos áldozata volt, ebből egy Kárpátalján.

A megyében már az év elején elfogyott a kanyaró elleni oltóanyag, s mivel Kijev a többszöri kérés ellenére sem juttatott a megyébe egyetlen vakcinát sem, Hennagyij Moszkal kormányzó Magyarországtól kért humanitárius gyorssegélyként oltóanyagot. A magyar kormány január végén nyolcezer darab kanyaró elleni vakcinát szállított Ungvárra több mint 100 millió forint értékben. Ígéreteivel szemben az ukrán egészségügyi máig nem juttatott Kárpátaljának oltóanyagot a kanyaró ellen.

Forrás: MTI

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com