Cukorbetegség és szénhidrátfogyasztás

0

A szénhidrátok a cukorbeteg étrendjének legkörültekintőbben mérlegelendő alkotórészei, amelyek a legfőbb energiát szolgáltató tápanyagok.

Egyszerű szénhidrátok: natív cukrot tartalmazó táplálékokat ne fogyasszon a cukorbeteg. Ilyen a szőlőcukor, malátacukor, répacukor, méz és minden olyan élelmiszer, étel, ital, mely ezek felhasználásával készült (lekvár, befőtt, kompót, édesség, cukrászsütemény, cukrozott üdítő, csokoládé, fagylalt, parfé).

A magas cukortartalmú ételek, gyors és nagy vércukor-emelkedést okoznak, de értékes tápanyagtartalmuk nincs, vagy nem sok. Az egyszerű cukrok közül a vércukor szintjét legjobban a szőlőcukor (glukóz) emeli, ezt követi a malátacukor (maltóz), a répa(nád)cukor (szaharóz), a tejcukor (laktóz) és a sor végén áll a gyümölcscukor (fruktóz), amelyet ezért diétás cukorként tartunk nyilván.

másik csoportba tartoznak a magas keményítő tartalmú nyersanyagok:

Gabonafélék: búza, árpa, rozs, rizs, köles.

A gabonából készült malomipari termékek:

  • lisztek: búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt,
  • keményítők: búzakeményítő, kukoricakeményítő, rizskeményítő, burgonyakeményítő, búzadara, rizs, kukoricapehely, zabpehely, búzakorpa, zabkorpa,
  • száraztészták: 2 tojásos, 4 tojásos, 8 tojásos
  • kenyerek
  • péksütemények: zsemle, kifli, császárzsemle
  • hüvelyes magvak: szárazbab, sárgaborsó, lencse
  • szója granulátum és kocka

Az ebbe a csoportba tartozó nyersanyagok szénhidráttartalma magas, egyesek viszonylag gyors vércukor-emelkedést okoznak, tehát mennyiségüket korlátozni kell, mért mennyiségben fogyaszthatók. Viszont a gabonafélék a cukorbetegek étrendjében is fontos helyet foglalnak el, szénhidráttartalmuk mellett növényi fehérjéket, vitaminokat, ásványi sókat, nyomelemeket és élelmi rostokat is tartalmaznak. Előnyben kell részesíteni a magvas, korpás, teljes kiőrlésű lisztből készült, magasabb rosttartalmú termékeket. A száraztészták közül a durum búzából készültek fogyasztása előnyösebb, ugyanis alacsonyabb a glikémiás indexük (azaz, hogy milyen gyorsan emelik a vér cukorszintjét). Kedvező tulajdonságuk, hogy a bennük lévő keményítő eltérő szerkezetű a hagyományos búzában lévőtől és nehezebben emészthető.

 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com