Az időskori makuladegeneráció napjaink egyik legsúlyosabb szemészeti problémája

0

Az időskori makuladegeneráció bár teljes vakságot nem okoz, de a látótér közepén megjelenő folt lassan egyre kifejezettebbé válik, és néha akár hetek, vagy hónapok alatt lehetetlenné teszi az olvasást, a közeli munkavégzést és az autóvezetést. Régi tapasztalat, hogy az életkorral nő a gyakorisága, de sajnos napjainkban már a munkaképes korban levők között sem számít ritkaságnak – idézi a 168 óra írását a Pécsi Tudományegyetem. 

A jellegzetes tüneteket a szem fényérzékelő sejtjeinek a károsodása, majd pusztulása okozza. Fény hatására ezekben a sejtekben „salakanyagok” keletkeznek, amiket normális körülmények a környező sejtek eltakarítanak. Ehhez a folyamathoz energiára, jó anyagcserére van szükség. Magyar kutatók fedezték fel, hogy az időskori makuladegenerációban ez az anyagcsere nem tökéletes, tehát a kezelés alapelve ennek helyreállítása.

Az omega-3 zsírsavakat (halolaj), acetil-karnitint és koenzim Q10 összetevőket tartalmazó kapszula a sejtek energiaközpontjának működését javítja, ezért alkalmazását a szakemberek „metabolikus” kezelésnek is nevezik.

Phototrop hatásvizsgálata során a Pécsi Tudományegyetem Szemészeti Klinikáján végzett klinikai vizsgálat – ami a legszigorúbb nemzetközi követelményeknek megfelelően történt – azt igazolta, hogy a készítmény egy éves szedése megállította a látásfunkciók romlását, sőt a nagyon korai esetekben kisfokú javulást is eredményezett. Ma már több mint egy évtizedes tapasztalatok állnak a rendelkezésünkre, amik megerősítik ezeket az első megfigyeléseket.

A napokban jelent meg a kaliforniai kutatók tanulmánya, ami egyrészt elismeri a magyar kutatók úttörő munkásságát, másrészt hangsúlyozza a „metabolikus” kezelés perspektíváját, mint a legígéretesebb lehetőséget ennek a sokak életét megkeserítő betegségnek a megállítására.

Forrás: PTE, idoskori-makuladegeneracio.hu

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com