Érrendszeri betegeknek indul megelőző program Bonyhádon

0

Egészségügyi megelőző program indul a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők életminőségének javításáért a bonyhádi kistérségben azért, hogy csökkentse a szakorvosi ellátásban nem részesülő betegek számát.

A Völgységi érvédők elnevezésű program 2018 januárjában kezdődik a bonyhádi egészségfejlesztési iroda (EFI) és a város önkormányzatának együttműködésében, az MSD Pharma Kft. szakmai támogatásával.

A programban különös figyelmet fordítanak a szív- és érrendszeri betegek rehabilitációjára, és azokra, akik valamilyen okból kiestek az orvosi ellátásból – mondta Bősze Tibor, a program szakmai koordinátora az MTI-nek.

A térség tizenegy háziorvosi körzetében ez év decemberében kiszűrik az érrendszeri katasztrófán átesett embereket és a cukorbetegeket, akiket személyesen keresnek meg, majd gondozásukat az EFI veszi át – tette hozzá. Az iroda az egy évre tervezett programban betegklubokat, diétás és mozgást ajánló tanácsadásokat szervez számukra. A fő cél a betegek túlélési esélyeit javítani – jegyezte meg.

A programba a térség csaknem húsz településén becslések szerint több száz embert vonnak be.

Magyarországon évente több mint tizenötezer infarktust és csaknem negyvenezer stroke-ot regisztrálnak, a betegek felépülése szakorvosi odafigyelést és életmódváltást igényel – hangsúlyozta a szakmai vezető.

Jelenleg 61 egészségfejlesztési iroda működik, ezek közül 38 hátrányos helyzetű területeken. Az irodák létrehozásának egyik alapvető célja a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések prevenciójának támogatása, a korai és elkerülhető halálesetek csökkentése, az egészséges életmódot befolyásoló szokások javítása.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com