COPD- A dohányzásról való leszokás nagyban javítja a betegek életkilátásait

0

A dohányzásról való leszokás nagyban javítja a COPD-s betegek (krónikus obstruktív tüdőbetegség) életkilátásait, ugyanakkor az életkezdet idején a környezet egész életen át tartó hatással bír az utód légzőszervi funkciójára. 

A COPD mára népbetegségnek számít, melynek ismert családi halmozódása. Az anyai dohányzás hatása nemcsak az utódban vált ki káros hatást, hanem öröklődik is. Számos vizsgálat foglalkozik az úgynevezett transzgenerációs öröklődéssel, amikor olyan fejlődési program öröklődik olyan generáción keresztül, amely nem volt kitéve az “indító” környezeti hatásnak. A dohányzás tüdőkárosító hatása ilyen példa, ezért tud a nagymamától az unokáig hatással lenni.

A krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegek körében 90 százalék azoknak az aránya, akik a betegség diagnosztizálásakor dohányoztak vagy továbbra is rendszeresen cigarettáznak. A COPD egy nem gyógyítható, krónikus betegség, azonban gyógyszeres kezeléssel és a dohányzás azonnali abbahagyásával karbantartható állapot.

A beteg élete végéig gyógyszeres kezelésre szorul, azonban sokan – ahogy állapotukban javulás áll be – abbahagyják a terápiát. A betegek csupán 30 százaléka az, aki kitartóan szedi gyógyszereit.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség hazánkban is népbetegség, mégis kevesen ismerik a betegség kezdeti jeleit. Sok beteg csak akkor fordul orvoshoz, amikor a panaszok már a mindennapi életét is ellehetetlenítik, fullad, köhög, hamar kifárad.

A szakemberek szerint Magyarországon körülbelül hatszázezer ember lehet érintett a betegségben, és 200 ezren részesülnek korszerű kezelésben. Az Egészségügyi Világszervezet szerint mintegy 64 millió ember szenved COPD-ben, és 2030-ra várhatóan a COPD lesz a harmadik leggyakoribb halálok világszerte.

A 06/80-44-20-44-es ingyenesen hívható zöld számon bárki segítséget kaphat a dohányzásról történő leszokáshoz. A szolgáltatás információt ad a leszokás folyamatáról, a dohányzással kapcsolatban felmerülő összes kérdésre képzett szakemberek válaszolnak. A tanácsadók felvilágosítást tudnak adni az elérhető gyógyszeres segítségről, és azokról a kipróbált technikákról is.

 

Megosztás

Írjon választ!