Megelőzhető-e az influenza?

0

Jelenleg nem ismert egyetlen olyan módszer sem, amivel 100 %-ig biztosan elkerülhetünk bármilyen fertőzést. Ezért a „megelőzés” szó nem igazán megfelelő, de a szaknyelvben is ez az elfogadott. Tehát a megelőzésre biztos módszer nincs, viszont a súlyos megbetegedés valószínűségét nagy fokban csökkenthetjük. Ha az alább ismertetett három módszert egyszerre alkalmazzuk, akkor tudjuk leginkább védeni magunkat.

Elkerüljük azokat a helyzeteket és helyeket, ahol fertőző beteggel kerülhetünk kapcsolatba. Ezt influenza esetében a mindennapi életben elég nehéz megvalósítani, gondoljunk csak a tömött buszra a munkahelyünkre utazva. Az influenza cseppfertőzéssel terjed, azaz a fertőzőképes ember kb. 1 méteres körben szórja a vírust. A hagyományos sebészeti szájmaszk nem véd meg a fertőzéssel szemben, az egyszerű anyagon a vírus áthatol. Az influenza ellen csak speciális, szűrővel ellátott maszk ad védelmet. Az egyéni védekezéshez tartozik a gyakori szappanos (vagy fertőtlenítőszeres) kézmosás, hiszen az influenza bizonyos ideig a tárgyakon is életképes marad, a fertőzött tárgyat (pl. buszon kapaszkodó) megfogva, majd kezünkkel arcunkhoz nyúlva is fertőződhetünk.

A védőoltás beadása a leghatékonyabb módszer a súlyos influenza betegség elkerülésére. Az influenzáról szóló első hírlevélben részletesen írtunk a védőoltásokról. Az ott leírtak alapján már tudjuk, hogy az évente alkalmazott oltás általában 3 vírustörzset tartalmaz, de előfordulhat, hogy egy másik vírus típus által fertőződünk. Mindemellett minden védőoltásról elmondható, hogy védő hatása elsősorban attól függ, hogyan reagál rá a szervezetünk. Minden oltóanyagnál létezik olyan személy, akinél az ismételt oltások ellenére nem alakul ki a védő hatás. Ők az oltás ellenére nem lesznek védettek a fertőzéssel szemben, mert az immunrendszerük nem reagált az oltásra. Emiatt nem létezik olyan védőoltás, mely a beoltottak 100 %-át megvédi a betegségtől. Azonban az úgynevezett „nyájimmunitás” megvédheti az oltásra nem reagálókat és a védőoltást nem kapható személyeket. (Képzeljük el, hogy egy 10 milliós országban 9 999 999 ember 100%-os védettséggel, 1 ember pedig 0%-os védettséggel rendelkezik. Ekkor mennyi a védettség társadalmi szinten? Szemben azzal, amit elsőre gondolnánk, hogy ti. 99,99999%, valójában nem: a védettség ugyanúgy 100% lesz, mintha mindenki tökéletesen védett lenne – hiszen nincs, akitől az az 1 ember megkaphatná a betegséget! Ezt a jelenséget hívjuk nyájimmunitásnak.) Ha tehát beoltatjuk magunkat avval nemcsak magunkat, hanem a környezetünkben élőket is védjük. Ezért ingyenes az influenza védőoltás az egészségügyi dolgozók számára.

Ismert tény, hogy a jó egészségi állapotban lévő emberek influenza betegsége kevésbé súlyos és kevesebb szövődménnyel jár, mint a krónikus vagy az immunrendszer működését rontó betegek esetében. Tehát ha egészségesen táplálkozunk, rendszeresen mozgunk, a szükséges vitaminmennyiséget télen is biztosítjuk magunknak, akkor jó egészségi állapotunkban kisebb eséllyel kapjuk meg a fertőzést és valószínűleg könnyebben átvészeljük.

Forrás: egeszseg.hu

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com