A kánikulában is kiváló minőségű a Balaton vize

0

A kánikulában is kiváló maradt a Balaton vizének minősége – áll az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének MTI-hez pénteken eljuttatott jelentésében.

A tájékoztatás szerint a zöldalga part menti megjelenése is kedvező ökológiai körülményekre utal, és a vízminőség javulásával egyre kisebb a valószínűsége az árvaszúnyog tömeges rajzásának.

A Balaton vizének hőmérséklete meghaladta a 25 Celsius-fokot a június végi kánikulában, miközben megőrizte kiváló minőségét. Ha a szél nem kavarta fel, fenékig átlátszó maradt a tó vize – írták.

A jelentés kitér arra, hogy a vízben lebegő mikroszkopikus algák mennyisége messze az egészségügyi határérték alatt van, annak ötödét sem éri el, ami a Balaton vízgyűjtő területén megvalósult beruházásoknak – szennyvíztisztító berendezések, csatornarendszerek kiépítése – köszönhető.

A zöldalgák nem termelnek az emberi egészségre káros anyagokat, tömeges megjelenésük nem valamiféle szennyezés, hanem a kedvező körülmények eredménye – hangsúlyozza a jelentés.

A tó mikroszkopikus algái táplálják az árvaszúnyogok lárváit. A korábbi években előfordult, hogy a vízből tömegesen kirepülő kifejlett árvaszúnyogok kellemetlenséget okoztak az embereknek. A vízminőség javulásával a tömeges rajzások valószínűsége egyre kisebb – olvasható a közleményben.

A Balatoni Limnológiai Intézet tájékoztatásából az is kiderül, hogy a kvagga kagyló évek óta zajló inváziójának a balatoni pontyok örülnek, hiszen fő táplálékukká vált a korábban megtelepedett vándorkagylóval együtt.
A kvagga kagyló a 2000-es évek elején jelent meg a Balatonban, majd tömegesen elterjedt. A hozzá nagyon hasonló vándorkagylóval szemben nem csupán a köveken terjed nagy tömegben, hanem a mederben is – tudatta az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com