Azonnali hatállyal felfüggesztette egy budapesti pékség működését a NÉBIH

0

Az egész üzemre jellemző rendkívüli szennyezettség és penészesedés, illetve súlyos élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy fővárosi pékség tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A helyszíni ellenőrök csaknem egy mázsa jogszabálysértő – jelöletlen, valamint lejárt minőség-megőrzési idejű – élelmiszer, illetve alapanyag forgalomból való kivonását rendelték el, továbbá azonnali hatállyal megtiltották annak forgalomba hozatalát, valamint felhasználását.

Szokatlanul súlyos élelmiszer-biztonsági szabálysértéseket tárt fel a NÉBIH az egyik budapesti pékségben folytatott helyszíni ellenőrzés alkalmával. Az üzem higiéniai és műszaki állapota a legalapvetőbb elvárásoknak sem felelt meg. A működtetők nem tudták felmutatni a személyzet egészségügyi alkalmasságát igazoló dokumentumokat sem.

Az egységben jelöletlen, ezáltal nem nyomon követhető, valamint lejárt minőség-megőrzési idejű élelmiszert, illetve alapanyagot is találtak, melyeket az ellenőrök haladéktalanul kivontak a forgalomból és a további felhasználásból.

A helyszíni ellenőrzést végző szakemberek a poros, takarítatlan épületben nagy felületen penészes, helyenként hámló festékkel fedett és pókhálóval borított falakkal szembesültek. A helyiség nyílászárói kopott, sérült, szennyezett állapotúak voltak, a munkaasztalok alatt a padozat takarítatlan. A ládamosót a hiányzó csapok, míg a kelesztőt a szétesett gőzelvezető miatt nem lehetett használni. A hűtők polcait, valamint a tárolókocsikat vastag rétegben borította a rozsda és a szenny.

A szintén hanyagul takarított adalékanyag raktár padozatát több helyen egérürülék szennyezte. A piszkos földön tárolt zsákok mellett egy rágcsálócsapdában élő egeret találtak a NÉBIH ellenőrei. Az üzemeltető a tervszerűen végzett kártevők elleni védekezésről nem tudott igazolást felmutatni.

A sokrétű, rendkívül súlyos hiányosságokra való tekintettel a NÉBIH azonnali hatállyal felfüggesztette az érintett pékség tevékenységét. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezres nagyságrendű bírság várható. Az egység csak az ismételt helyszíni ellenőrzést követően folytathatja a tevékenységét.

Az érintett egység adatai megtekinthetők a NÉBIH jogsértésekről tájékoztató aloldalán.

Forrás: Nébih

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com