A zsírszegény tejtermékek növelhetik a Parkinson-kór rizikóját

0

A sovány tej és a belőle készült tejtermékek napi három adagban való fogyasztása már szignifikánsan emeli a Parkinson-kór kockázatát. A pontos mechanizmus nem ismert, a húgysav-szint szerepe valószínűsíthető – írja a Deutsches Aerzteblatt cikke nyomán a Pharmaonline.

A táplálkozással foglalkozó szakemberek a zsírszegény tej és –tejtermékek fogyasztását egészségesnek tartják és ajánlják, kiemelve azt, hogy ezek a táplálékok egyben a kalcium, a különféle vitaminok és a fehérjék fő forrásai is. A legújabb vizsgálatok alapján azonban a sovány tej és a belőle készült termékek fogyasztása nem csak pozitív hatásokkal köthető össze. Úgy tűnik, hogy akinek az étrendjében legalább napi három adag sovány tej vagy –tejtermék-adag szerepel, annál 34 százalékkal magasabb a Parkinson-kór rizikója.

Intenzív kutatások folynak a Parkinson-kór okainak feltérképezésére. Jelenlegi ismereteink alapján úgy tűnik, hogy a kórkép létrejöttében a környezeti tényezők (pl. nehézfém-expozíció) mellett az egészségtelen életmód (elhízás) és a táplálkozás is szerepet játszik. Korábbi vizsgálatok már célkeresztbe helyezték ebből a szempontból a tejet. A legújabb eredmények tükrében, két korábbi prospektív megfigyeléses vizsgálat (Nurses’ Health Study és Health Professionals Follow-up Study) eredményeinek az összegzése alapján azonban úgy tűnik, hogy csak a zsírszegény tej és –tejtermékek fogyasztása növelheti a Parkinson-kór kialakulásának az esélyét.

A Parkinson-kór különféle rizikófaktoraitól (pl. életkor, fizikai aktivitás) és védő faktoraitól (pl. kávézás, dohányzás) megtisztított adatok alapján a sovány tej vagy a belőle készült ételek napi legalább három adagjának az elfogyasztása szignifikánsan, 34 százalékkal (CI 95 százalék) növeli a betegség kockázatát.

A teljes tartalomért kattintson ide.

Forrás: Pharmaonline

Megosztás

Írjon választ!