A porckopás kezelése

0

Az életkor előrehaladtával a porckopás előfordulása megsokszorozódik a porcbontó enzimek fokozott működése következtében. A kezdeti fázisban a porc víztartalma csökken, a kollagénrostok megrövidülnek. Ennek mindössze az lehet a jele, hogy a porcfelszín kissé egyenetlenné válik. Ezután a porc felrostozódik, feltöredezik, kis lyukak, egyenetlenségek keletkeznek a felszínén, előrehaladott stádiumban a porc teljes állománya megfogyatkozik, majd eltűnik.

A porckopás kezelésben elsődleges szerepet kap a fizioterápia és a gyógytorna.

Fizioterápia

A legtöbb eredményt a szakember által betanított gyógytorna rendszeres otthoni végzésétől várhatunk. A gyógytorna igen fontos feladata az ízületet stabilizáló izmok erejének javítása, a zsugorodott izmok nyújtása, a mozgáspálya minden irányú növelése. Jó hatású az úszás és a víz alatti torna is. A víz tehermentesített közegében csökken a fájdalom, javul az ízület mozgékonysága.

Fizikai aktivitás:

  • Az ízületi porcnak megfelelő terhelésre van szüksége a megfelelő működéshez.
  • Kerülni kell, hogy az ízület tartósan mozgásképtelen legyen, mivel így károsodik a porc, és következményes új sérülés várható.
  • Az úszás és a víz alatti gimnasztika alkalmas sport a megfelelő általános kondíció és ízületi funkció fenntartására. A vízi torna sokszor még súlyos arthrosisban is kivitelezhető.
  • Ha súlyos a fájdalom, a szárazon végzett tornát isometriás gyakorlatokkal (speciális gyakorlatok: az izmok megfeszítése anélkül, hogy a hosszuk megváltozna) kell kezdeni.

Túlsúly:

  • A súlycsökkentés különösen jótékony a térdarthrosisos beteg számára, de más alsó végtagi arthrosisban is segíthet.
  • El kell kerülni a fizikális aktivitást akadályozó fájdalom és a következményes hízás ördögi körét

Gyógyszeres terápia

Gyógyszerek közül a porcvédő szerekből sokféle kapható és nemcsak a porcképződést segítik, de enyhe fájdalomcsillapító hatással is bírnak. Ami fontos, hogy gyógyszereket és gyógyhatású készítményeket ne magunktól, vagy a „szomszéd néni” ajánlásai alapján vegyünk, hanem megfelelő diagnózis megállapítása után, a kezelőorvosunkkal egyeztetve kezdjük el a szedését.

Műtét

Ha már a fájdalomcsillapító gyógyszerek sem hatnak, arthroscopos ortopédiai műtétre kerülhet sor. Ennek során a széttöredezett, egyenetlen porcfelszínt lecsiszolják, a levált porcdarabokat eltávolítják az ízület üregéből. Ha olyan mértékű a porckopás, hogy szinte nem marad ép felszín az ízületben, akkor végleges megoldásként ízületi protézist kell beültetni.

Tartsuk szem előtt, hogy a kopásos ízületi betegségek részben megelőzhetők, kialakulásuk lassítható. Fontos ezért az elhízás elkerülése, és a rendszeres testmozgás.

Forrás: egeszseg.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com