Világszínvonalú helyreállító sebészet Debrecenben

0

A Debreceni Egyetem Baleseti Intézetében világszínvonalú 3D-technikával állítják helyre a közlekedési balesetekkel összefüggő arcsérüléseket – írja a Hírado az M1 – Minden tudás műsora alapján. 

 Az emberi arc jóval több, mint csont, izom és bőr, az ember egyedi, rendkívül sajátos ismertetőjegyeit hordozza magán. Ha az emberi szépségre gondolunk, akkor legtöbbször az arcot nézzük. Az esztétikum olyan összhatás, amelynek egyik legerősebb befolyásoló tényezője a törékeny és sérülékeny arc.

A digitális képalkotó eszközök használatával a közlekedési balesetek sérültjein maradéktalan arcrekonstrukció végezhető. Dr. Redl Pál (Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Fogorvostudományi Kar) az M1 – Minden tudás című műsorában kifejtette, bizonyos speciális érlefutásokat felhasználva a páciens saját lapockacsontjából tudnak csontot és környező lágyszöveteket kinyerni, hogy azonnal pótolják a műtét során elveszett szöveteket.

A digitális technikák arcsebészeti és fogászati alkalmazása ma már mindennapos feladat. A szakember szavai szerint a CT-vizsgálatokon az állcsont szerkezetén megtervezik a csonteltávolítás mértékét, nagyságát, majd 3D nyomtatási technológiákkal előre kinyomtatják, és a műtét során már a kezükben van a modell.

Vagyis az átültetendő csontot a modell alapján lehet formázni, ezáltal az eredetivel szinte teljesen megegyező csontszövetet ültethetnek be. Az elmúlt évtized egyik legnagyobb vívmánya a röntgenfelvételek digitalizációja. A fogászatban speciális röntgentechnikát is használnak.

D. Hegedűs Csaba, az egyetem dékánja a műsorban kifejtette, ilyen a kombin CT-nek nevezett megoldás, ahol az általános orvoslásban használatos rétegfelvételes eljárással szemben kicsit másabb technológiát alkalmaznak. Időnként finomabb felbontással és kifejezetten az arckoponyára, egy-egy fogra vannak ezek a programok, ezek a készülékek fejlesztve – magyarázta.

Sok arcműtétet végeznek daganatos betegségek miatt. A tumor eltávolítása során sérülhet az arccsont, ilyenkor szükségszerű az implantátum beültetése.

A közlekedési balesetekkel összefüggő arcsérülések ellátásában vezető helyen áll a Debreceni Egyetem Klinikai Központja. Ide olyan sérültek is érkeznek az ország minden területéről, valamint külföldről, akiknél az elsődleges beavatkozás nem sikerült tökéletesen és fennmaradt valamilyen deformitás.

A teljes felvételt megtekintheti a Híradó oldalán.

Forrás: hirado.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com