Világszínvonalú az ellátás, mégis sok a szívbeteg az országban

0

A magyarországi kardiológiai ellátás világszínvonalú, mégis nagy a keringési betegségek halálozása – olvasható az Origo cikkében. 

Kevesebb, mint fele annyi beteget veszítünk el szívinfarktusban, mint 15 évvel ezelőtt, vannak a szívgyógyászatban területek, amiben előrébb járunk, mint Anglia, Belgium vagy Franciaország. Például Magyarországon működik Európa második legtöbb szívátültetést végző szívgyógyászati klinikája. Ugyan szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságában világviszonylatban szinte a legrosszabbak vagyunk, annak kezelésében, gyógyításában a világ élvonalához tartozunk. A Magyar Kardiológusok Társasága éppen ezért hívja fel a lakosság figyelmét: ha időben fordulnának szakemberekhez, felére lehetne csökkenteni a tragédiák számát.

Miközben az egészségügy sok sebből vérzik és leginkább annak nehéz helyzetéről szólnak a hírek, a szívgyógyászat világszínvonalú eredményeket produkál. Az elmúlt 15 évben 60 százalékkal csökkent a szívinfarktusok miatti halálozások száma. Míg egykor évente 15 ezer embert veszítettünk el, ma ez a szám 6 ezer.

Ehhez döntő mértékben hozzájárult például az a szívkatéteres centrum-hálózat, ami ma az ország minden térségében elérhető a nap 24 órájában. A cikk további folytatásához kattintson ide.

Forrás: Origo

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com