Magyarország legmodernebb MR-készülékét helyezték üzembe Pécsen

0

Magyarország legmodernebb mágneses rezonanciás (MR-), kutatási és klinikai diagnosztikai célú készülékét helyezték üzembe a Pécsi Diagnosztikai Központban (PDK) – hangzott el a mintegy 350 millió forintos beruházással telepített berendezés átadóján. 

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) idegtudományi klinikai tömbjében több mint két évtizede működő PDK ügyvezető igazgatója, Dóczi Tamás idegsebész az eseményen hangsúlyozta: a 3 tesla térerejű Siemens Magnetom Prisma típusú berendezéssel a német kutatóegyetemek technológiai színvonala költözött az egyetemre, és működése a baranyai betegek érdekét szolgálja.

Az eszköz előnyeit sorolva az idén Széchenyi-díjjal kitüntetett orvosprofesszor kifejtette: sokkal pontosabbá válik a képalkotás, a mérések alatt csökken a zajterhelés és bizonyos vizsgálatokat kontrasztanyag nélkül tudnak elvégezni. A nagyobb felbontásnak köszönhetően az idegrendszer kisebb elváltozásait pontosabban képesek lokalizálni, nagy érzékenysége következtében pedig újfajta vizsgálatok elvégzésére is alkalmas – ismertette.

A berendezés minden jelenlegi klinikai és kutatási igényt kielégít – összegzett PDK ügyvezető igazgatója, aki arra is kitért, hogy az MR-készülék a következő öt év szoftveres fejlesztéseit is képes lesz befogadni.

Az MTI-nek eljuttatott írásos összegzés szerint a döntő mértékben egyetemi alapítványok tulajdonában lévő PDK nonprofit jelleggel működik: a megtermelt nyereséget technológiája fejlesztésébe fekteti.

Közölték: „az ország ma legmodernebb és legjobb kiépítettségű” MR-berendezésének cseréje a szállító Siemens segítségével egyedi konstrukcióban valósult meg.

A PDK-ban egy évtizede főként kutatási célból üzembe helyezett, 3 tesla térerejű MR-berendezés „kiváló tulajdonságú” szupravezető mágnesét megtartották, és körülötte egy teljesen új gépet építettek fel, amely a legújabb MR-technológiai tudást és a legmodernebb informatikai elemeket tartalmazza. Mivel a PDK-ban működik egy másik, 1,5 teslás MR-berendezés is, a két gép között a diagnosztikus elvárásoknak és a páciensek igényeinek megfelelően osztják el a vizsgálatokat – olvasható a közleményben.

Dóczi Tamás az MTI érdeklődésére közölte: a Pécsi Diagnosztikai Központban évente mintegy 4500 beteg vizsgálatát végzik el. Egyúttal azt is megjegyezte, hogy az országban a páciensek mintegy fele idegrendszerrel kapcsolatos betegség miatt fordul orvoshoz.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com