Beszéljünk az endometriózisról – Interjú Dr. Farkas Bálint szülész-nőgyógyásszal

0

Az endometriózis egy olyan nőgyógyászati kórkép, melyben a normálisan csak a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható. A kórkép ugyan egy „jóindulatú ” betegség, de az életminőséget rendkívül negatívan tudja befolyásolni. A Pannondoktor Dr. Farkas Bálinttal, a minimál invazív laparoszkópos- hiszteroszkópos nőgyógyászati műtétek specialistájával, a Praxis Dr. Zénó munkatársával készített interjút.

Ezt a betegséget nehéz felismerni. A nők a reproduktív életéveikben a sikertelen gyermekáldási próbálkozások után gondolnak arra, hogy az endometriózis valóban meddőséget okozhat?

A betegség nem daganatos elváltozás, sem kialakulásának mechanizmusát, sem pedig a viselkedését tekintve, hanem egészséges szövetnek nem szokványos helyen való előfordulását jelenti. Szemben a méh nyálkahártyájával, a méh üregén kívül elhelyezkedő endometriotikus szövet számára nincs lehetőség a testüregből való kijutásra. Ennek eredménye belső hasüregi vérzés, a szövettörmelék szétesése majd kijutása a csomóból, a csomót övező területen következményes gyulladással és hegképződéssel. A csomók megrepedése esetén azok elhelyezkedésétől függően egyéb szövődmények is felléphetnek – újabb területre való szóródás, összenövések képződése, bélvérzés vagy elzáródás, hólyagműködési zavar – vérvizelés, görcsös vizelés – egyéb panaszok. A tünetek általában az idő előrehaladtával romlanak, bár bizonyos esetekben a tünetek javulása majd újra kialakulása a jellemző. Ismert a betegség összefüggése nehezített teherbeeséssel. Az endometriózis az érintett nők kb. 30-50 százalékában jár a fogamzó képesség csökkenésével vagy meddőséggel , aminek jelentőségét növeli, előfordulási gyakorisága nagyjából 10-15 százalék. Az endometriózis többféle módon is hátrányosan hathat a nők termékenységére. Egyrészt kimutatták, hogy endometriózisban megváltozik a peteérés szabályozása és érése, illetve a menstruációs ciklus is zavart. Emellett csökken a petevezetékben a petesejt transzportja is, és a méh üregén belül elhelyezkedő endometrium is kevésbé alkalmas az embrió beágyazódásához. A betegség okozta anatómiai elváltozások (pl. a hashártya összenövései) mechanikailag is akadályozhatják a megtermékenyülés és beágyazódás folyamatát (pl. elzáródhatnak a petevezetékek). Kísérletes adatok alapján az endometriózis károsítja a spermiumok mozgását is.

Mikor ajánlott szakorvost felkeresni? 

Leggyakoribb tünete az alhasra lokalizálódó, visszatérő kismedencei fájdalom. Ez magában foglalja a krónikus kismedencei fájdalmat, a fájdalmas menstruációt (dysmenorrhoea), a fájdalmas közösülést (dyspareunia) és a menstruációk alatti fájdalmas székürítést is. A panaszok sokszor a menstruációs ciklusnak megfelelően változnak, a vérzés időpontjában a legkellemetlenebbek. Amennyiben a tünetek fennállnak érdemes specialistához fordulni.

Milyen vizsgálatokra számíthatunk? 

A diagnózis a tünetek feltárásán, a fizikális vizsgálaton és képalkotó eljárásokon (hüvelyi ultrahang, kismedencei MRI) nyugszik. Célzott kérdések alkalmazásával és szükség esetén egyéb kiegészítő vizsgálatokkal (hólyagtükrözés, végbéltükrözés) a hólyag, vagy a végbél érintettsége is megítélhetővé válik.

Hogyan győzhetjük le ezt a rejtélyes betegséget?

A kezelés célja a reproduktív korban kettős, egyrészt a beteg panaszainak csökkentése, másrészt gyermekvállalási szándék esetén a termékenység helyreállítása teheti szükségessé. A két fő terápiás lehetőség a gyógyszeres kezelés és a sebészeti beavatkozás, azonban mivel utóbbi laparoszkóposan is végezhető, és a laparoszkópia a diagnosztikában is a fő vizsgálóeljárás, a sebészi kezelés (pl. összenövések feloldása, endometriotikus szövetek eltávolítása) azzal egy időben elvégezhető. A további kezelést a betegség súlyossága és a beteg igényei határozzák meg. A terápiás döntés mindig személyre szabott kell, hogy legyen. Az elsődleges kezelése napjainkban a sebészi eltávolítás, de alternatívaként, vagy kiegészítéskent a gyógyszeres terápia is adott.

Ajánlott-e más alternatív gyógymóddal kiegészíteni a kezelést?

A tünetek enyhítésére léteznek endometriózis diéták, amelyek segíthetnek a fájdalom csökkentésében, vagy egyes gyógyvizek jótékony hatása is ismert, például a Harkányi Gyógyfürdő. De ne áltassuk magunkat, a tudomány jelenlegi állása szerint az endometriózis primer kezelése sebészi.

Dr. Farkas Bálint 1981-ben született Kaposváron. Gimnáziumi tanulmányait aTáncsics Mihály Gimnáziumban végezte. Ezt követően a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi karán szerzett diplomát, cum laude minősítéssel, 2005-ben, majd 2010-ben tézisei sikeres védését követően Ph.D tudományos fokozatot ért el, melyet követően 2011-ben szülész-nőgyógyász szakvizsgát tett. Dr. Farkas Bálint Pécsen felkért szülést is vállal. A szülések vezetése mellett főbb érdeklődési területei közé tartozik a praenatalis diagnosztika, magzati és nőgyógyászati ultrahang vizsgálatok, valamint a nőgyógyászati laparoscopos és hasi sebészet. Ezen kívül a medencefenék elváltozásai, a kismedencei szervek süllyedéses kórképei, illetve a női vizelettartási zavarok képezik szakmai orientációja egyik fő vonalát.

További információk: http://www.drfarkasbalint.hu/index.php/hu/, http://www.kardiologiai-maganrendeles.hu/hu/dr-farkas-balint.html

 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com