Berlin nemzetközi összefogást sürget a járványokkal és az antibiotikumoknak ellenálló kórokozókkal szemben

0

A világméretű járványok és az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók megfékezését szolgáló nemzetközi együttműködés erősítését sürgette Angela Merkel német kancellár és kormányának egészségügyi minisztere pénteken Berlinben a G20 csoport soros német elnökségének keretében rendezett egészségügyi miniszteri találkozón.

Angela Merkel a kétnapos tanácskozást megnyitó beszédében kiemelte, hogy a mai, „behálózott világban” indokolt a világ legfejlettebb ipari államait és legnagyobb feltörekvő országait összefogó csoport közös ügyei közé emelni az egészségügyet.

Az emberiesség elve azt diktálja, hogy mindenkinek hozzáférést kell biztosítani egy működőképes egészségügyi rendszerhez. Ehhez sürgősen javítani kell a nemzetközi együttműködésen, különösen a fertőző betegségek esetében. A járványokra és veszélyhelyzetekre gyorsabban reagáló és összehangoltabban működő rendszereket kell kiépíteni, és ösztönözni kell a gyógyszerkutatásokat. Ezért a fejlett országoknak nagyobb támogatást kellene adniuk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Világbank kezdeményezéseihez. Németország a WHO vészhelyzeti alapja (CFE) legnagyobb támogatójaként az idén minden eddiginél nagyobb összeget, 35 millió eurót fordít az ENSZ egészségügyi koordinációval foglalkozó intézményének finanszírozására – mondta a kancellár.

Teljesen biztos, hogy eljön a következő világméretű egészségügyi válság, a kérdés csak az, hogy mikor, és hogy mennyire lesz súlyos – húzta alá Hermann Gröhe egészségügyi miniszter.

A járványok megfékezése mellett az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók elleni küzdelem is a nemzetközi közösség egyre hangsúlyosabb feladata – tette hozzá. Az antibiotikumok a modern orvostudomány egyik legnagyobb vívmányát jelentik, de „ha nem cselekszünk most és globálisan, elindulunk az antibiotikumok utáni korszak felé, aminek drámai következményei lesznek mindenki számára”.

Kiemelten fontos az antibiotikumok alkalmazásának visszafogása, különösen az állattartásban, ahol sokszor nem is gyógyításra, hanem a növekedés serkentésére használják ezeket a szereket – mondta a német egészségügyi tárca vezetője.

A miniszteri delegációk a találkozón egy szimulációs gyakorlatot is tartanak. Abból a forgatókönyvből indulnak ki, hogy világméretű járvánnyal fenyeget egy légúti fertőzéssel terjedő halálos betegség. Igyekeznek rögzíteni, hogy kinek mikor mit kell tennie a „terepen”, a fertőzött területeken, miként kell gondoskodnia az információk megfelelő áramlásáról és hogyan kell ellenőriznie a járványvédelmi mechanizmusok működését.

A G20 csoport informális egyeztető fórum, 1999 óta működik, tagjai Argentína, Ausztrália, Brazília, a Dél-afrikai Köztársaság, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Franciaország, India, Indonézia, Japán, Kanada, Kína, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Oroszország, Törökország, Szaúd-Arábia és az Európai Unió.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com