Ami a hölgyeket illeti – Beszélgetés Dr. Tormási Imre nőgyógyásszal

0

Egy nőgyógyászati vizsgálat, bár nem túl kellemes, csupán pár percig tart. Egészségünk érdekében azonban részt kell vennünk a nőgyógyászati vizsgálatokon, hiszen a szűrések akár az életünket is megmenthetik. A témával kapcsolatban a Pannondoktor Dr. Tormási Imre Szülész-nőgyógyászt kérdezte.

Ön dolgozott az Egyesült Királyságban is. Tapasztalatai alapján a magyar nők elsősorban preventív jelleggel keresik fel nőgyógyászukat, vagy csak abban az esetben, ha már problémájuk van? 

A két rendszer közötti jelentős különbség van.  A magyar nők nagy része szerencsére preventív jelleggel is felkeresi a nőgyógyászát az évente javasolt szűrővizsgálatok elvégzése céljából, azonban a társadalom egészét tekintve a nők sajnos még mindig nem kellő arányban vesznek részt ezeken a vizsgálatokon. Sokszor csak panasz esetén jelentkeznek, és akkor derül ki, hogy bizony a szűrővizsgálat is időszerű lenne, azonban bizonyos panaszok esetén ezt nem célszerű egyidőben elvégezni. Amíg nálunk évente javasolt a méhnyakrák szűrővizsgálatának elvégzése, addig Angliában, negatív eredmény esetén 3 év múlva javasolják a következő szűrővizsgálat elvégzését. Ott kizárólag panasz esetén jelentkeznek nőgyógyásznál, ugyanis a szűrővizsgálatokat és az egyszerűbb panaszok ellátását, kivizsgálását a jól képzett háziorvosok vagy akár körzeti nővérek végzik, és amennyiben valamilyen rendellenességet találnak, a beteget beutalják nőgyógyászati szakrendelésre. Ilyen esetben, az én tapasztalatom szerint a várakozási idő legalább 4-6 hét. Amennyiben sürgős ellátásra szorul a páciens, akut nőgyógyászati részlegre utalják, ahol a beérkezést követően rövidesen el is látják.

Mennyire számít tabu témának az endometriózis?

A krónikus alhasi kismedencei fájdalom, görcsös, fájdalmas menstruáció, nemi élet során tapasztalt főként kismedencei fájdalom hátterében gyakran áll endometriózis. Nem gondolom, hogy tabu téma lenne, sokkal inkább ismeretlen a nők többsége számára. Úgy gondolom, az alhasi fájdalom, menstruációs fájdalom az egyik leggyakoribb ok, amiért a hölgyek nőgyógyászhoz fordulnak, de az endometriózis, mint lehetséges kórok ismeretlen számukra. Néhány egyszerű kérdés után már felmerülhet a vizsgálóban a gyanú, amelyet egy ultrahangvizsgálat megerősíthet, azonban enyhébb esetekben az ultrahangvizsgálat nem mutat eltérést. Sokszor az erősíti meg a diagnózist, hogy a tünetek javulnak az empirikusan megkezdett kezelés hatására. Az endometriózis kezelése lehet sebészi és hormonális is, vagy a kettő kombinációja, a rendelkezésre álló gyógyszerek skálája széles, az egyszerű fogamzásgátló tablettáktól a bonyolultabb hormonális kezelésekig, vagy súlyos esetekben bonyolult sebészeti beavatkozásokig. Minden hölgyet arra buzdítanék, hogy a fent említett panaszok esetén jelentkezzen nőgyógyásznál, ugyanis annak ellenére, hogy az endometriózis egy jóindulatú elváltozás, ha évekig nem kezeljük, sokszor kiterjedt műtét és hormonális kezelés válik szükségessé.

Mikor kell nőgyógyászhoz fordulni? Milyen vizsgálatok szükségesek?

 Minden életszakasznak megvannak a legjellemzőbb problémái. A tinédzserek leggyakrabban fogamzásgátlás, az első nőgyógyászati szűrővizsgálat miatt keresnek fel minket. Javaslom, hogy az első gyógyszerfelírás nőgyógyászati rendelésen történjen meg. Gyakoriak továbbá a menstruációs panaszok, görcsös menstruáció ebben az életszakaszban, illetve a vérzés különféle rendellenességei. Ezek, miután a lehetséges szervi okokat kizártuk, többnyire könnyen orvosolhatók. A már említett endometriozis, amely többnyire menstruációval összefüggő alhasi fájdalmak képében jelentkezik, majd állandósult fájdalommá válhat, szintén kezdődhet tinédzser korban, de leggyakrabban 20-40 év közötti pácienseknél diagnosztizáljuk. Reproduktív életkorban a vérzés rendellenességei, úgy mint rendszertelen vérzés, fájdalom, a szokásosnál erősebb vérzés amelyek kivizsgálást igényelnek, mivel ezek hátterében jó- és rosszindulatú kórfolyamatok is állhatnak. A változókor után, tehát több, mit egy évvel az utolsó menstruáció után jelentkező minden hüvelyi vérzéssel nőgyógyászhoz kell fordulni. Ezen kívül természetesen számos probléma merülhet fel, általánosságban azonban azt javaslom, hogy, ha a menstruációban a megszokotthoz képest változásokat észlelnek, alhasi fájdalom jelentkezik, vagy szokatlan hüvelyi folyást észlelnek, forduljanak orvoshoz.

Ilyen esetekben alapos (célratörő) anamnézis-felvétel után nőgyógyászati vizsgálatot végzünk, hüvelyi feltárással és ún. bimanuális nőgyógyászati vizsgálatot, szükség esetén ultrahangvizsgálatot.

Melyek a legfontosabb lépései, és hogyan zajlik egy nőgyógyászati vizsgálat?

A nőgyógyászati vizsgálatnak ugyanúgy fontos része a kórtörténet (anamnézis) felvétele, mint maga a fizikális vizsgálat, hiszen egy alapos anamnézis-felvétel után már gyanúnk van, mit is keressünk a fizikális vizsgálat során. Az alapvető nőgyógyászati vizsgálat a hüvely feltárásból, a hüvely és a méhnyak megtekintéséből, szükség esetén hüvelyváladék mintavételből vagy méhnyakrák szűrővizsgálat elvégzéséből, majd ezt követően a kismedence két kézzel – hüvely és egyidejűleg has felől – történő áttapintásából áll. Ha felmerül valamilyen rendellenesség gyanúja, amelyhez a kismedencei ultrahangvizsgálat többletinformációt adhat, akkor többnyire hüvelyi ultrahangvizsgálatot is végzünk.

Tapasztalatom szerint itthon sokkal megbízhatóbban végezzük a nőgyógyászati fizikális vizsgálatot, ebben nagyobb tapasztalatunk van, mint az angol kollégáknak, és ugyan ezek a vizsgálatok kellemetlenek tudnak lenni a páciens számára, sok esetben feleslegessé teszik bonyolultabb képalkotó vizsgálatok elvégzését. Angliában a fizikális vizsgálat sokszor nem képezi a szakrendelésen a betegellátás részét, azonban ott megszokott, hogy a helyette kért ultrahangvizsgálatra 2 hónapot kell várni.

Szűrővizsgálatok. Már a csapból is ez folyik, gondolják sokan.  Mit gondol, a mai egészségpolitika mennyire elégíti ki ezt a módszert pusztán a méhnyakrák szűrésre koncentrálva?

 Valóban sokat hangsúlyozzuk a szűrővizsgálatok fontosságát, hiszen minél korábban kerül egy elváltozás felismerésre, annál könnyebben kezelhető. Különösen igaz ez a méhnyak hámeltéréseire, amelyek jó találati aránnyal és egyszerűen szűrhetők, a korai eltérések könnyen és eredményesen kezelhetők, illetve sokszor csak rendszeres utánkövetés szükséges. Nálunk még szinte kizárólag nőgyógyászok végzik a szűréseket, azonban talán kevesen tudják, hogy az utóbbi években védőnők is jelentkezhettek képzésre, és szerezhettek jogosultságot ezen vizsgálatok elvégzésére. Ennek ellenére úgy gondolom, mégsem vált ez napi rutinná. Külföldön a legritkább esetben végzi a szűrést nőgyógyász, ott ezt teljesen átvették a háziorvosok, sőt a kolposzkópos vizsgálatokat is sok esetben szakképzett nővérek végzik, míg nálunk a szűrések teszik ki a szakrendeléseken és magánrendeléseken végzett munka jelentős részét. Klinikánkon rendszeresen indítunk komplex szűrési programokat, nem csak egy szakterületre koncentrálva, hanem minél átfogóbb kivizsgálást biztosítva pácienseinknek.

Dr. Tormási Imre György 1982. szeptember 30-án született Komlón.  2007 júniusában általános orvosi diplomát szerzett a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. 2007 júliusa óta a Kaposi Mór Oktató Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályán dolgozik. 2016. januárjától 2017. április végéig a University Hospitals of Leicester, Leicester Royal Infirmary és Leicester General Hospital szülészet-nőgyógyászati egységében dolgozott.  2011-ben „A” szintű jártassági vizsgát tett szülészet-nőgyógyászati ultrahangvizsgálatokból, és azóta rendszeresen végzi ezen vizsgálatokat. Az idei évben sikeres szülészeti- és nőgyógyászati ultrahang licencvizsgát tett.  2012-ben szülészet-nőgyógyászatból szakvizsgázott.  Nőgyógyászati laparoszkópos beavatkozások elvégzéséhez „A” szintű licencvizsgával rendelkezik. Tagja a Magyar Szülészeti-Nőgyógyászati Ultrahang Társaságnak, a Magyar Nőorvos Társaságnak, és a Magyar Nőgyógyászok Endoszkópos Társaságának. 2010. óta tudományos kutatómunkát végez a terhesség alatt jelentkező cukorbetegség diagnosztikájában.

További információ: http://www.kardiologiai-maganrendeles.hu/hu/dr-tormasi-imre.html

 

 

 

 

Megosztás

Írjon választ!