Kullancs ambulancia nyílt a Praxis Dr. Zénó Magánklinikán

0

Ma már szinte lépten-nyomon találkozhatunk kullanccsal, nem csak az erdőben, hanem a városi parkokban, vagy a saját kertünkben is. Mit tehetünk ha biztonságban akarjuk érezni magunkat? Irány a Kullancs ambulancia!

 A kaposvári Praxis Dr. Zénó Magánklinikán immár működik a kullancsok által terjesztett betegségek ambulanciája, ahol segtíséget kérhetünk, és válaszokat is kapunk a kérdéseinkre. Somogy és Zala megye a kullancsok elterjedése szempontjából az ország legfertőzöttebb területei közé tartoznak, ezért is bővült a klinikán a szolgáltatások köre.

Dr. Ajtay Zénó (belgyógyász, kardiológus, rehabilitációs szakorvos, egészségügyi menedzser), a klinika vezetője elmondta, az ambulancián nem a kullancsok eltávolításával foglalkoznak, hanem az általuk terjesztett betegségek megelőzésével, diagnosztizálásával, illetve kezelésével-gyógyításával. Az ambulancián infektológus, bőrgyógyász, kardiológus, ideggyógyász és reumatológus szakorvosok dolgoznak együtt, hogy a legapróbb tünet se kerülje el a figyelmüket a kullancsok által okozott fertőzések esetében.

– Várjuk azokat, akik munkájuk révén sokat vannak a szabadban, az erdőben, a parkokban, akik rendszeresen túráznak, járják a természetet, illetve a bringásokat is, akik erdőn-mezőn kerekeznek. Segítünk megelőző oltásokkal, illetve szakirányban elvégezzük a vizsgálatokat egy esetleges korábbi fertőzéssel kapcsolatban, szükség esetén kiválasztjuk a megfelelő kezelést.

Oltással megelőzhetők, antibiotikummal kezelhetők a kullancsok által terjesztett betegségek

Kontinensünkön több mint 10 fertőzést terjesztenek a kullancsok. Ezek közül a Lyme-kór és a kullancsencephalitis a két legfontosabb, de meg kell említeni  a  TIBOLA-t, és a nyúlpestist is.

Kullancsencephalitis

Kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. Hazánkban évi kb. félszáz eset írható a számlájára, ami feltehetően a védőoltások (átlagosan évi félmillió) bevezetésének köszönhetően jelentős csökkenésnek számít. A lappangási idő 7 nap, ritkán akár 1 hónap is lehet. Úgynevezett kétfázisú betegség, mert az első 2-3 napban kisebb láz, majd pár napos tünetmentesség után kiugró magas láz és heves fejfájás, hányás, szédülés, izomfájdalom kíséri az idegrendszeri tünetek kialakulását. A kullancsencephalitis sohasem jár légúti tünetekkel!  A betegség 1 százalékban halálos, gyakori (10 %) a bénulásos és/vagy szellemi deficittel  járó maradványtünet. Nem gyógyítható, viszont védőoltással  megelőzhető.

 Lyme kór

Bakteriális fertőzés. Lappangási idő: 1 naptól 1 évig terjed. Első tünete a csípés körül kialakuló több napig fennálló, és növekedő, legalább 5 cm átmérőt elérő az esetek kisebbik felében kokárdajelleget öltő bőrpír. Antibiotikummal  gyógyítható. Védőoltás nincs. A Lyme-baktérium (Borrelia burgdorferi) is okozhat agyhártyagyulladást, de ellentétben a legtöbb idegrendszeri gyulladást okozó fertőzéssel, ez ritkán jár látványos tünetekkel, fejfájás, hányinger azért törvényszerű. Szívizomgyulladás ritka, rövid lappangási idő után jelentkezik, pulzusszám meglassulhat, pacemaker beültetés válhat szükségessé. Ízületi gyulladás főleg a térdeken jelentkezik, több hónapos lappangás után.

 Tibola

A kullancs által terjesztett nyirokcsomó-gyulladás. Dús, hosszú hajú egyéneket érint inkább. Nagytestű kullancs terjeszti,  lovakkal történő érintkezés után. A csípés a hajas fejbőrön észlelhető, ahol pár napos-hetes lappangási idő után helyi duzzanat, váladékozó seb mutatkozik. A tarkón nyirokcsomó-duzzanatok keletkeznek.

Nyúlpestis (tularaemia)

Ritka. A kullancscsípés helye megduzzad, belőle kevés genny ürül. Ekörül akár 3-10cm-es bőrpír alakulhat ki. Az elváltozás kifejezetten fájdalmas, mindig magas láz kíséri, a környéki nyirokcsomók hatalmasra duzzadnak, nagyon fájnak.


Szakrendelések, vizsgálatok:

Kardiológia Dr. Ajtay Zénó Phd. c. egyetemi docens, Igazgató Kardiológia/Belgyógyászat

Dr. Kopcsányi Rita Főorvos, Orvosigazgató

Kardiológia/ Pacemaker terápia Dr. Ruzsa Diana egyetemi ts.

Sebészet/Proktológia(Aranyérsebészet) Dr. Balogh Gábor Phd. c. egyetemi docens

Érsebészet Dr. Ifj. Balogh Gábor szakorvos

Belgyógyászat/Endokrinológia/Diabetológia Dr. Deák Vera főorvos

Dietetika Mózsa Gyöngyvér

Életmód tanácsadás, Fülakupunktúra és Fitotherápia Ajtay Emese

Tüdőgyógyászat/Légzésfunkció Dr. Papp Márta főorvos

Ideggyógyászat/Ultrahang diagnosztika Dr. Radnai Péter főorvos

Radiológia/Ultrahangdiagnosztika/Mammografia Dr. Harmat Zoltán egyetemi főorvos

Urológia/Andrológia/Ultrahangdiagnosztika Dr. Jenei Tibor főorvos

Szülészet/Nőgyógyászat/Ultrahangdiagnosztika Dr. Farkas Bálint Phd. egyetemi adjunktus

Orthopedia Dr. Laki András adjunktus

Reumatológia/Fizioterápia Dr. Budai Ivett adjunktus

Bőrgyógyászat Dr. Bajtel Nóra adjunktus

Infektológia dr. Kiss Eszter

4D Babamozi/Ultrahandiagnosztika Czirkos Tímea sonografus

Laboratóriumi diagnosztika/Vérvételi állomás

Osteodensitometria (Csontsűrüség vizsgálat)

Alvási légvészavar szűrése

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com