Hogyan szabályozza a stevia a vércukorszintet?

0

Mi okozza a stevia erős édes ízét? A Nature Communications tanulmánya feltárja a hatásmechanizmust, ami a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek működését is elősegíti, így hozzájárul a cukorbetegség megelőzéséhez. A felfedezés új típusú antidiabetikumok kifejlesztéséhez vezethet – írja a Medicalonline.hu 

A belgiumi University of Leuven, a Université catholique de Louvain, valamint a University of Oxford kutatói vizsgálatukban feltárták, hogy a Stevia rebaudiana (jázminpakóca), az őszirózsafélék családjába tartozó, Dél-Amerikában őshonos, és édes leveléről nevezetes fűszer- és gyógynövény a nyelv ízlelőbimbóinak egy ioncsatornájára hatva nemcsak édes ízérzést vált ki, de az étkezés kapcsán bekövetkező inzulinfelszabadulást is serkenti.

A Dél-Amerikában évszázadok óta használt jázminpakóca (édesfű) levelei harmincszor édesebbek a répacukornál, és kivonatai akár 300-szor is édesebbek lehetnek, ízhatása lassabban alakul ki és tovább tart. A levelekben az ízhatást kiváltó steviosid és steviol mellett ásványi anyagok és vitaminok is találhatók. Főzésre is alkalmas, mert hatóanyagai hő hatására nem bomlanak le. Az Európai Unió 2011-ben engedélyezte a növény édesítőszerként való használatát.

A teljes tartalom megtekintéséhez kattintson a Medicalonline oldalára.

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com