Itt a tavasz és vele együtt felélednek a kullancsok is!

0

A kullancs-csípéskor elsősorban a nagyon veszélyes – de szerencsére ritka – vírusos agyvelőgyulladásra gondolnak az emberek. Bár a kullancsoknak egy része fertőzött, nem minden csípés jár fertőzéssel, de a biztonságos védekezésre mindenképpen gondolni kell.

A fertőzés megelőzhető védőoltással, amelyet bárki kérhet kezelőorvosától. Az oltást négy hét után meg kell ismételni, s ezért a kullancsveszélyes területeket járók jól teszik, ha minél hamarabb beoltatják magukat.

A kullancs által terjesztett többi betegség közül a leggyakoribb a borelliózis ( Lyme-kór), vagyis a csípés környékén hetek-hónapok múlva jelentkező és vándorló bőrpirosság. Ugyancsak hónapok után jelentkezhetnek idegrendszeri tünetek is, mint például fejfájás, fáradékonyság, idegi fájdalom. Egyes esetekben a borelliózis visszatérő és makacs térdizületi gyulladást is okozhat. Ez ellen a betegség ellen nincs védőoltás, de gyógyszerekkel jól kezelhető. A betegség kezelését infektológus szakorvos szakorvos végzi.

A megelőzésben hatásosak a különböző kullancsriasztó-szerek, de tudni kell, hogy napjában többször is meg kell ismételni a fedetlen bőrfelületek, főként a lábak bekenését.

Fontos tudnivaló, hogy a kullancs gyakorlatilag csak vérszívás után, legalább 24 óra múltával fertőz. Így tehát a kullancsok eltávolításával biztonságosan el lehet kerülni a fertőzést. Ezért erdő-mezőjárás után alaposan át kell nézni testünk bőrfelületét, főleg a testhajlatokat, és a ruhával fedett területeket, mert a kullancs fénykerülő vérszívó.

Az eltávolítás legjobb módja, hogy éles csipesszel a nyakánál – és nem a potrohánál – kell megfogni és ide-oda csavargatva lassan kihúzni. Ha ilyenkor a feje esetleg beszakad, nincs különösebb baj, mert az már nem fertőz, és néhány nap múlva magától kilökődik.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com