Nemcsak a frontérzékenyek szenvednek most az időjárástól

0

Az időjárás okozhat fejfását, migrént, vérnyomás panaszokat. Sokak tapasztalhatnak ízületi panaszokat, emésztési zavarokat vagy akár depressziót is. Nagyobb eséllyel jelentkeznek a storke-os esetek, szívinfarktusok.

Fronthatás péntek estig nem veszi igénybe szervezetünket. Elsősorban a déli, délnyugati országrészben élők számíthatnak hosszabb-rövidebb napos időszakokra, emiatt jobb lehet a kedélyállapot. Ugyanakkor főleg az északi, északkeleti vidékeken sok helyütt borult, párás, ködös maradhat az idő, arrafelé rosszabb lehet a közérzet is. A párás idő kedvez a kórokozók terjedésének, ezért folyamatosan támogassunk immunrendszerünket.

Tovább nőtt az influenzás panaszok száma

Országszerte több mint százezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az elmúlt héten. Egyetlen influenzaszezonban sem regisztráltak ilyen magas heti betegszámot. A járványok több mint 90 százaléka gyermekközösségben – óvodákban, általános iskolákban, bölcsődében – fordult elő. Az influenzajárvány miatt országszerte több egészségügyi intézményben van érvényben teljes vagy részleges látogatási tilalom.

10 foknál is melegebb lehet a hétvégén

Pénteken északkeleten, északon többnyire borult, párás, néhol tartósan ködös idő lesz, másutt hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap. Napközben már csak néhol lehet kisebb eső. Megélénkül, többfelé meg is erősödik a szél, de északkeleten, északon többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 6 fok között valószínű. A nappali maximumok általában 7 és 13, de északon, északkeleten csak 2 és 7 fok között alakulnak.

Szombaton változóan, északon, északkeleten erősen felhős idő valószínű, majd estétől nyugat felől beborul az ég. Szórványosan fordulhat elő eső, zápor. A leghidegebb órákban mínusz 3 és plusz 4, napközben többnyire 7 és 12, északkeleten 2 és 5 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap délelőtt főleg az ország középső részén és keleten, estétől a Dél-Dunántúlon valószínű eső, zápor. Emellett többfelé megélénkül, helyenként megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 fok között valószínű. A nappali maximumok általában 6 és 11, északkeleten 2 és 5 fok között alakulnak – olvasható az előrejelzésben.

Harminc éve nem volt ilyen hideg január Magyarországon

Sok helyen több mint harmincéves hidegrekordok dőltek meg, 1985 óta nem volt ilyen hideg a január Magyarországon, az 1901-től tekintett rangsorban pedig a tizedik leghidegebb volt a 2017-es január havi országos átlaghőmérséklet.

A hónap leghidegebb éjszakáján, január 8-án, Tésán mínusz 28,1 fokig hűlt a levegő. A hó eleji hideghullám utáni enyhülést követő újabb hideg periódus legzordabb napján, január 19-én Sajópüspöki környezetében volt a leghidegebb, ekkor mínusz 25,1 fokig süllyedt a hőmérséklet.

Az elmúlt hónap rendkívül hideg időjárását a „zord” (amikor mínusz 10 foknál is hidegebb van) napok száma is jól mutatja. Országos átlagban csaknem két hétig mínusz 10 fok alatt maradt a minimumhőmérséklet. Az Északi-középhegységben ekkor átlagosan 25-30 centiméteres hótakaró alakult ki. Január 15-én, Kékestetőn 43 centiméter vastag volt a hó, ez egyben a havi legnagyobb hóvastagság érték. A hótakaró országszerte megmaradt, mivel a hónap második felében jóval átlag alatti hőmérsékletek domináltak. A Balaton vízfelszíne január 3-án fagyott be, mely fokozatosan hízva január 22-től elérte a 30 centiméteres vastagságot.

Forrás: OMSZ, MTI

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com