Közép-Európa szerte egyedülállóan modern és biztonságos a pécsi virológiai laboratórium

0

Közép-Európán egyedülállóan modern és biztonságos virológiai laboratóriummá fejlesztették a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában átadott kutatóhelyet.  

A kutatólaboratórium elsősorban az állatokról emberekre terjedő vírusok vizsgálatával foglalkozik, mint például a kullancsok által terjesztett agyhártya- és agyvelőgyulladás vírusa, a hantavírusok, vagy akár a Nyugat-nílusi láz vírusa. A fejlesztés eredményeként a laboratórium a legmagasabb biobiztonsági szinten működik, így képes felvenni a harcot a modern világot fenyegető fertőző betegségek bármelyikével.

Olyan vírusok kutatását teszi így lehetővé, mint a mindenki számára már ismertté vált Ebola vírus, a kevésbé ismert, de nem kevésbé veszélyes Nipah vírus és a Lassa láz vírusa, vagy akár a hazánkat is egyre jobban fenyegető Krími-kongói vérzéses láz vírusa.

A laboratóriumban dolgozó munkatársak a már ismert kórokozók tanulmányozása mellett új vírusok után is kutatnak, melyek akár a jövő fenyegető járványainak főszereplőivé is válhatnak. A kutatás mellett szükség esetén a laboratórium részt vesz a hazai védelmi- biztonsági szervek munkájában is, valamint aktív résztvevője a hazai kutatóképzésnek, a kutatói utánpótlás nevelésnek.

A laboratóriumi fejlesztés a Pécsi Tudományegyetem kiemelt kutatási centrumában, a Szentágothai János Kutatóközpontban valósult meg, amely korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint 2012-ben átadott kutatási centrum. A kutatóközpontban az élettudományi, az élettelen természettudományi, valamint a környezettudományi oktatás, kutatás és innováció területén szolgálják a hazai felsőoktatás és a tudományos élet erősítését.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com