Havi 6300 forint adókedvezmény jár a tartós betegségek miatt

0

Csak kevesen tudják, hogy a tartós betegségek megléte esetén is igényelhető adókedvezmény, nem csak súlyos fogyatékossággal élő személyek esetén. A részletekről Honyek Péter adószakértő beszélt az M1 műsorában.

Annak ellenére, hogy kevesen tudnak róla, nagyon sokan érintettek – derült ki az adószakértő szavaiból. Mint mondta, egy 19 oldalas kormányrendelet nevezi meg azokat a betegségeket, amelyek megléte esetén igénybe vehető ez a személyi kedvezmény.

Így az elsőfokú inzulinbetegségekben szenvedők közül mindenki, míg a másodfokú inzulinbetegségekben szenvedők közül csak azok, akiknél szövődménnyel jár együtt a betegség – fejtette ki. Ide tartoznak bizonyos daganatos betegségek, nagyon sok szívbetegség, a vakok és gyengén látók, a hallássérültek, a végtaghiányosok, valamint a saját életvitelükben akadályozottak, és a különleges betegségekben szenvedők is – ismertette.

Visszamenőleg is igényelhető

Honyák elmondta: a kedvezmény a mindenkori minimálbér 5 százaléka, ez jelenleg mintegy 6300 forint, ennyivel csökkentheti a betegségben szenvedő a havi adóját. Azt is elmondta: a kedvezmény visszamenőleges is igényelhető, tehát ha valaki például 2011 január elsejével már a felsorolt betegségekben szenvedett, akkor visszaigényelhető az adókedvezmény, ami így évente a minimálbér 60 százaléka.

2017-ben orvosi igazolással tudja ezt kérni a munkáltatótól a személy, de ha valaki visszamenőleg kérné, akkor ezt egy önellenőrzéssel tudja megcsinálni – tette hozzá.

Munkaadói kedvezmények is járnak

Beszélt arról is, hogy a munkáltatónak nagy összegű szociális hozzájárulási adókedvezménye van egészségkárosodott munkavállaló foglalkoztatásakor, nem kell pótlólagos járulékot fizetnie a bér felett a minimálbér kétszereséig.

A rehabilitációs járulékon is csaknem egymillió forintot spórolhat a munkáltató – mondta. Ha valaki felvesz egy megváltozott munkaképességű munkavállalót, akit elegendő 4 órában foglalkoztatni (és amelynek költsége 700-750 ezer forint), ennyivel kevesebbet kell fizetnie ezen a címen – fejtette ki.

Forrás: hirado.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com