Február 4. – A Rák Világnapja

0

2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. E napot a “Rák Világnapjává” nyilvánították, hogy a rák ellen folytatott küzdelem eszméje minden ember szívében és gondolataiban éljen.

A daganatos betegségek még most, a III. évezred elején is a legpusztítóbb betegséget, az emberiség legnagyobb ellenségét jelentik. Bár a tudomány minden területe nagy lépésekkel fejlődik, a rák sajnos mind a mai napig nem előzhető meg. Mivel azonban ismerjük a kialakulás kockázatának tényezőit (dohányzás, táplálkozás, életmód stb.), ezért nem állunk teljesen tehetetlenül a daganatos betegségekkel szemben: a rák kialakulásának veszélye csökkenthető!

A prevenció egyik fontos, ám gyakran feledésbe merülő formája az oltás. A rákos megbetegedések közül ugyanis minden ötödik összefüggésbe hozható vírusos vagy bakteriális fertőzésekkel, amelyek közvetlenül teremtik meg a rák veszélyét vagy legalábbis növelik a betegség kialakulásának kockázatát. A legismertebb példa erre a humán papilloma vírus okozta méhnyakrák és a hepatitisz B-vírus okozta májrák. A rák e két fajtája ellen már rendelkezésre állnak védőoltások, a lehetőségeket azonban ki is kell használni.

A megelőzés másik támasza az életmódváltás: a rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás, a visszafogott alkoholfogyasztás, a kevésbé intenzív napozás, valamint a dohány kerülése ugyancsak csökkenti a rák kockázatát. Mindent egybevetve a rákos megbetegedések kialakulásának veszélye 40 százalékkal lenne csökkenthető.

A Magyar Rákellenes Liga, amely immár 16 esztendeje vesz részt a magyarországi rákellenes küzdelemben, újra meg újra fel kívánja hívni a figyelmet a személyes felelősségre. Szűrni csak azt lehet, aki el is megy a szervezett szűrésekre! 

Daganatos betegségre utaló figyelmeztető jelek:

  • Ok nélküli testsúlycsökkenés
  • Szemmel látható elváltozás az anyajegyen vagy szemölcsön
  • Szokatlan váladékozás vagy vérzés
  • Tapintható duzzanat a mellben vagy test más részében
  • Makacs köhögés vagy rekedtség
  • Állandóan fennálló nyelés nehézség
  • Széklettel, vizelettel kapcsolatos változások

A rák elleni felelősségteljes küzdelem mindannyiunk közös ügye. Mindenki tehet valamit, s csak közös összefogással vehetünk erőt e szörnyű kór uralmán! Betegek és orvosok, kutatók és gyógyszergyártók, politikusok és a média képviselői mind-mind tehetnek a daganatos betegségek ellen, hiszen a rák csak 15%-ban orvosi kérdés.

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com