OVSZ: nem marad el műtét vérhiány miatt

0

 Nem maradt el és nem is fog elmaradni műtét vérhiány miatt – jelentette ki az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója az M1 csatorna reggeli műsorában.

Drexler Donát felidézte: az elmúlt napokban felmerült két kórháznál, hogy ilyen okból halasztanak el műtétet. Egyeztetett a főigazgatókkal, és kiderült, hogy minimális azon tervezett műtétek száma, amelyeket amiatt csúsztatnak el egy-két nappal, mert a szükséges fajta vérből kevés van, ezért inkább megtartják az akut esetekre – mondta.

A főigazgató kitért arra is, hogy a vérkészletet tekintve nem állnak rosszul, ugyanakkor a helyzet “nem is túl jó”, az influenzajárvány és a nagy hideg miatt ugyanis kevesebben adnak vért. Az OVSZ a fiatalok számára is vonzóvá akarja tenni a véradást – mondta, megjegyezve, hogy nemcsak a ritkább vércsoportúakat, hanem mindenkit várnak véradásra.

Egy korábbi cikkünkben, már írtunk róla, hogy a Magyar Vöröskeresztnek naponta 1800 véradót kell toboroznia ahhoz, hogy a kórházi ellátáshoz szükséges vérmennyiség rendelkezésre álljon.

Forrás: MTI

Megosztás

Írjon választ!