Ahol a betegség mellett a beteg is számít

122

Szinte napra pontosan három évvel ezelőtt nyílt meg a Praxis Dr. Zénó Magánklinika a donneri városrészben, a Szegfű utca elején, azonban ez az idő is bőven elég volt ahhoz, hogy a páciensek megismerjék és megkedveljék a modern és legkorszerűbb eszközökkel felszerelt klinikát.

Kívül-belül letisztult formák, elegancia, barátságos környezet fogadja az érkezőket, amely szinte feledteti a betegséget is. Azonban még ezen is túltesznek az immár megszokott arcok, a kedves, mosolygós, barátságos és segítőkész nővérek, orvosok, akiknek mindig vannak megnyugtató és bátorító szavaik. A várakozási idő rövid, a vizsgálatok rugalmasan, pontosan és jól szervezetten zajlanak. Ebből is látszik, a falakba lélek költözött.
Az épületben egy más világ fogadja a pácienseket. Itt nem csak az a cél, hogy kiderítsék a betegség okát, hanem az egész embert szeretnék megismerni, aki a betegség fő terhét viseli, ugyanakkor a családra is figyelmet fordítanak. Mint Dr. Ajtay Zénó (belgyógyász, kardiológus, rehabilitációs szakorvos, egészségügyi menedzser ), a klinika vezetője elmondja, náluk a gyógyítás a beteggel kezdődik és a betegért folyik. A nemrég elhunyt Mágel Ferenc főorvost tekintik mesterüknek, az ő szellemiségét és tanításait követik ma is.

– Nagyon fontos a gyakorlatban, hogy a betegeink nyelvén kell beszélnünk, számukra is érthető módon. El kell érnünk, hogy a páciens – és a család is – pontosan ismerje a betegséget, és tudjon segíteni orvosának és saját magának is.

– Ön a praxisa során immár több mint ezer koszorúér tágítást és szívműtétet kezdeményezett. Miként látja a mai kardiológia eredményeit?

– Ma már nem elég csak a kardiológus szemével nézni a betegeket. A kardiológia hihetetlen sikeres húsz éven van túl, ennek a szakterületnek köszönhető a hat év átlagéletkor-növekedés több mint fele, kb. négy év. Ezzel szemben például a daganatok kezelésének fejlődése nem egész egy évet tudott hozzátenni a magyarországi átlagéletkor-növekedéshez. Számtalan megmentett szívbeteg a szemem láttára sorvadt el más betegségek miatt. Éppen ennek a felismerésnek köszönhető a Klinikánk születése is. Úgy éreztem a munkám során szükség van gyógyító társakra, különböző szakorvosokra, akikkel együtt többre vagyunk képesek, a szűrések, a megelőzés és a komplex gyógyítás során is.

– Komoly hangsúlyt fektetnek a szűrővizsgálatokra is. Miért?

– A gyógyító célú diagnosztika mellett különböző szűrőprogramokat alakítottunk ki és ajánlunk, nem csak menedzsereknek, hanem az egészségtudatos vendégeknek is. Ebben az esetben véletlenül sem a beteg szót használom, mert egyre több az olyan vendég, akiknek az egészsége a munkavégzéshez, az egzisztenciájához elengedhetetlen. Gondolok például itt a külföldön dolgozó magyarokra, akik a családlátogatás rövid szabadsága alatt szeretnének minél komplexebb szűrésen átesni. Nálunk ezt rövid idő alatt elvégezzük, és az eredményeket a közérthető magyarázattal együtt átadjuk a vendégeknek.

– Milyen vizsgálatokat tudnak elvégezni?

– Tizenkét elvezetéses EKG, ABPM (24 órás vérnyomás mérés), Echocardiographia (szívultrahang), Ergometria (terheléses EKG) az alap kardiológiai vizsgálat része, Holter (24 órás EKG), HIS EKG. Lehetőség van laboratóriumi diagnosztikára (vérvétel, speciális vérvizsgálatok PSA, TSH, daganatszűrés tumormarkerekkel stb), légzésfunkciós vizsgálatra. A kardiológiai vizsgálatok mellett igény volt társszakmákra is. Ezért végzünk ultrahang vizsgálatokat (erek, emlők, pajzsmirigy, has, kismedence, prosztata), alvási apnoe (alvásszünet) szűrést (kérdőiv 3 csatornás szűrőeszköz) , enzimes daganat- és polipszűrést (székletmintából fájdalommentesen), kialakítottunk menedzserszűrő csomagokat, amiket nem csak menedzsereknek ajánlunk, és tematikus szűrőhónapjaink révén betegcsoportoknak ajánlunk kedvezményes szűrő és vizsgálati csomagokat. Korábbi sikeres szűréseink során cukorbetegeknek, sportolóknak ajánlottunk csomagokat, de férfi és női hónapokat is meghirdettünk.

– Egyedülálló, hogy önöknél 24 órán belül időpontot kaphat a beteg ha szívpanaszai vannak.

– Klinikánkon Dr. Kopcsányi Rita belgyógyász, kardiológus rendel főmunkaidőben, így tudjuk biztosítani, hogy a szívpanaszokkal érkező betegeket egy munkanapon belül ellássuk. Fontos hangsúlyozni, hogy súlyos panaszokkal nem érdemes hozzánk jönni, mert mi is a sürgősségi betegellátó felé irányítjuk az akut életet veszélyeztető kórképeket, hiszen ott vannak meg az ellátás feltételei. De, ha valakinek ritmuszavara, szívdobogás érzése, magasabb pulzusa van, vagy mellkasi fájdalma, vagy a sürgősségi osztályról hazaküldték, hogy nincs szívinfarktusa, de keressen kardiológust, és a felajánlott időpont nem megfelelő, akkor várjuk hozzánk kardiológiai kivizsgálásra és ellátásra.

– Betegségmenedzsmenttel is foglalkoznak. Ez mit jelent?

– Ha a hozzánk forduló pácienseknél diagnosztizálunk egy betegséget, akkor megszervezzük az esetleges további vizsgálatokat más intézményben is, segítünk a szakorvos kiválasztásában, aki elvégzi a műtétet, illetve vállaljuk az utókezelést is. Gyakorlatilag a betegség kiderülésének pillanatától kezdve fogjuk a beteg kezét, tanácsokat adunk, segítséget nyújtunk, egészen a rehabilitációig.

Hasznos linkek:

Aktuális és érdekes egészségügyi témákat olvashat, a legújabb kezelésekről, eljárásokról és gyógyszerekről

http://www.pannondoktor.hu

Nem csak cégvezetőknek ajánlják a menedzserszűrést, hanem például munkahelyi kollektíváknak is

http://www.kardiologiai-maganrendeles.hu/hu/menedzserszures.html

Külföldön dolgozó magyarok találhatnak praktikus tanácsokat a facebook oldalon

https://www.facebook.com/egeszsegesenkulfoldon/?ref=ts&fref=ts

A Praxis Zénó facebookoldalon olvashat egészségről, élelmiszererekről, betegségekről

https://www.facebook.com/szivklub/?fref=ts

Forrás: Sonline.hu

Megosztás

122 hozzászólás

Írjon választ!