Háromnapos konferenciát tart az ötvenéves Magyar Traumatológus Társaság

10

Fennállásának 50. évfordulója alkalmából jubileumi konferenciát tart neves hazai és külföldi szakemberek részvételével a Magyar Traumatológus Társaság (MTT) Budapesten, a három nap alatt a traumatológia legmodernebb elméleti és gyakorlati ismereteiről tartanak előadásokat.

Flóris István, az MTT főtitkára, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Közont osztályvezető főorvosa a konferencia nyitónapján, csütörtökön tartott sajtótájékoztatón elmondta: a traumatológia szakma az utóbbi húsz-huszonöt évben rohamosan fejlődött, korszerű diagnosztikai, terápiás és számítógépes műtéti eljárások jelentek meg. A szakma szervezése és oktatása is átalakult az utóbbi évtizedekben, míg korábban a társszakmák képviselői egymás mellett látták el feladatukat, mostanra egymással együttműködve tudnak jó és hatékony betegellátást biztosítani – tette hozzá a szakember.

Hangody László, a Semmelweis Egyetem traumatológiai tanszékének tanszékvezető docense, az MTT elnöke kiemelte, hogy a magyar baleseti sebészet mindig innovatív volt, így a szakma jól tudja követni az új módszereket. Kérdésre válaszolva megjegyezte, jó lenne, ha a baleseti sebészet mentesülne a teljesítményvolumen-korlát (tvk), így a finanszírozási korlát alól.

Turchányi Béla, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet osztályvezető főorvosa arról beszélt, hogy a rohamos technológiai fejlődés mellett nehéz megtalálni azt az ideális állapotot, amelyben mindenkinek, mindenhol a legjobb ellátást nyújtják, de az elérhető eljárások közül a lehető legjobbat kell alkalmazni. Az oktatásnak is hatékonyabbak és gyakorlatiasabbnak kell lenni – tette hozzá.

A szakember kérdésre válaszolva elmondta, ez a terület is szakemberhiánnyal küzd, nagyjából kétszáz traumatológus hiányzik, jelenleg 650-en dolgoznak Magyarországon. Hozzátette: már akkor jobb lenne a helyzet, ha csökkenne az orvosokra háruló adminisztrációs teher.

Detre Zoltán, a Szent János Kórház és Észak-Budai Egyesített Kórházak orvosigazgató-helyettese, a kongresszus elnöke ehhez kapcsolódva azt mondta, kétszer ennyi traumatológusra volna szükség, így csökkenne a szakemberek túlterheltsége, akik évente 40-50 ezer esetet látnak el az országban.

Suthorn Bavonratanavech, a traumatológusok szakmai továbbképzését koordináló nemzetközi szervezet, az AO (Arbeitsgemeinschaft für Osteosynthesefragen) International elnöke is arról beszélt, hogy óriásit fejlődtek a technikai eljárások, az eszközök ezen szakterületen. Ezt követnie kell a szakemberek tudásának és az asszisztenciának is, hiszen a legmodernebb precíziós műszerek kezelését is el kell sajátítani, hiszen nagyok a betegek elvárásai.

A fővárosban három, az ország többi részén további hét olyan centrum van, amelyben a legmagasabb szinten látják el a súlyos sérülteket – hangzott el.

Forrás: MTI

10 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com