Véd a ráktól, jó a szívnek, és még a cukorbetegséget is megelőzi

12

Vannak olyan ételek, amelyek jótékony betegségmegelőző hatása kiemelkedő. Érdemes kihasználni ezek egészségmegtartó jellegét, mert így az életmódváltás és a mozgás mellett az étkezés áthangolásával is sokat tehet önmagáért.

A halálesetek leggyakoribb okozói ma is a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és rosszul, vagy nem kezelt diabétesz. Ahhoz, hogy a három legrettegettebb civilizációs kórt megelőzzük, iktasson be olyan ennivalókat az étrendjébe, amelyek bizonyítottan segítenek a betegségek megelőzésében.

Brokkoli:

A brokkolit egészségmegőrző növénynek is szokták hívni a táplálkozástudósok. A keresztesvirágú zöldségeknek bizonyított szívvédő és rákellenes hatása van, de a brokkoliban található legnagyobb mennyiségben a szulforafán, ami erősíti a szervezetben található enzimeket, és tisztítja a szervezetet a rákot okozó vegyi anyagoktól. A brokkoli kemopreventív hatását állatkísérletek már alátámasztották. A zöldség erős immunerősítő is egyben, a benne található fitovegyületek a hormonháztartást is normalizálják. Ezen felül segít helyrehozni a diabétesz által roncsolt érfalak állapotát is. A brokkoli hatékonynak bizonyult a tüdő-, máj-, gyomorrák elleni küzdelemben is.

Bogyós gyümölcsök:

A ribizli, áfonya, szeder, málna, eper, homoktövis, berkenye – elsősorban élénk színükkel hívják fel a figyelmet arra, hogy mennyire egészségesek. Tele vannak antioxidánssal, de ami még fontosabb, hogy rákellenes fitotápanyag is van bennük. A piros bogyós gyümölcsökben megtalálható egy speciális növényi vegyi anyag, az antocián. Ez az anyag amellett, hogy a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is segíthet, és védi a szívet, akadályozza a sejtek rákosodásra való hajlamát. Leginkább a vastagbél-, száj- és bőrrák esetén hatékony. Mindemellett ezeknek a gyümölcsöknek a szénhidráttartalma is kicsi, de vitaminokban, ásványi sókban, élelmi rostokban gazdagok, tehát jól beilleszthetőek diétába is.

Dió:

A dióban – és ezzel együtt a legtöbb csonthéjas magban, például mogyoró, mandula – nagyon sok vitamin és ásványi anyag van. Ha csak egy marékkal fogyasztunk a dióból, csökkenti a koleszterinszintet, és gyulladás ellen is hatékony. Ezen kívül fitoszterol van benne, ami blokkolja a sejtburjánzást. Mell- és prosztatarák esetén az orvosok a dió rendszeres fogyasztását javasolják. A magvakban található omega-3 zsírsavak a szívnek és az agynak egyaránt hasznosak, és csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. A dió glikémiás indexe alacsony, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.

Narancs:

A narancs jelentősen csökkenti a betegségek kialakulásának esélyét – már csak óriási C-vitamin-tartalma miatt is. Ezért is van fokozott sejtvédő hatása, és a szabad gyököket is aktívan semlegesíti. Ez pedig kulcsfontosságú a rák és a szívbetegségek megelőzésében. A narancs, mint az egyik legfontosabb citrusféle, limonoidtartalommal is rendelkezik. Ez az anyag felveszi a harcot az olyan daganatos elváltozásokkal, mint a bőr-, a mell- és a vastagbélrák. A narancsban található rostok és antioxidánsok csökkentik a koleszterinszintet is. Ezen kívül a déligyümölcs tele van káliummal, ez az ásványi anyag pedig segíti a szívműködést.

Forrás: Femina

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com