Ultrahangvezérelten érzéstelenítenek a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján

5

Egyedülálló módon a legmodernebb és legkíméletesebb érzéstelenítést alkalmazzák a vállműtétek során a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján: ultrahangvezérelten, és kizárólag a vállat ellátó idegfonatba juttatnak fájdalomcsillapítót – olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján. 

Dr. Skaliczki Gábor a klinika ortopéd szakorvosa szerint ez kevésbé fájdalmas, mint a hagyományos eljárás; további előnye, hogy hosszabb ideig tart a hatása, és kisebb a szövődmények kialakulásának a kockázata. Hozzátette: a klinikán 5-6 éve kizárólag kulcslyuksebészeti eljárással, vágás nélkül végzik ezeket a beavatkozásokat, és mostanra a fém implantátumokat is sikerült teljes egészében műanyag vagy felszívódó változatra cserélni. Évente kb. 200-250 minimál invazív beavatkozást végeznek a klinikán.

Az ultrahangvezérelt érzéstelenítés hatása akár 10-12 órán át kitart, így jelentősen csökken a beteg fájdalma. A külföldön elsajátított, modern technika során célirányosan a vállat ellátó idegfonatba juttatják a fájdalomcsillapítót, ami csökkenti a szövődmények kockázatát is – írja az újság.

A fém implantátumokat is sikerült teljes egészében kiváltani műanyag vagy felszívódó változatokkal. Ez két szempontból különösen előnyös: egyrészt vannak olyan betegek, akik érzékenyek a fémre, másrészt, a fém alkalmazása radiológiai szempontból hátrányos, hiszen pl. az MR nem tud jó minőségű képet készíteni, a felszívódó vagy a műanyag implantátumok azonban nincsenek hatással a képalkotó eljárásokra.

A klinikán a vállsebészeti beavatkozásoknál a protézis beültetéseket leszámítva az elmúlt 5-6 évben a feltárásos műtéteket teljes egészében sikerült kiváltani a kulcslyuksebészetként is emlegetett minimál invazív technikával. A beavatkozások során azokat az izmokat, amelyek a vállízületet fedik, nem kell átvágni, hanem kis lyukakon keresztül, speciális műszerekkel és technikával hatolnak be a vállízületbe az izmokon keresztül az izomrostok között, anélkül, hogy az izmok megsérülnének. Ez jóval kíméletesebb, mint a feltárás, és nem marad 6-8 centiméteres heg, így gyorsabban és szebben gyógyul a seb, és a rehabilitáció is rövidebb. A beteg reggel megérkezik, és legkésőbb másnap reggel távozhat – mondja Dr. Skaliczki Gábor, aki a további előnyök között megemlíti, hogy ezzel a módszerrel belülről is látják az ízületet, ezáltal azokat az egyéb betegségeket is orvosolni tudják a beavatkozás során, amelyeket menet közben észlelnek az orvosok.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Megosztás