Vérplazmaközpont nyílt Pécsen

7

Megnyílt a Kedplasma Magyarország mintegy 300 millió forintos beruházással kialakított pécsi vérplazmaközpontja pénteken.

Magyarországon több ezer ember kap rendszeresen vérplazmából készült gyógyszerkészítményt. A magyar társadalom szolidaritási szintje duplája a nemzetközi átlagnak, a donoroknak köszönhetően az érintett betegek életminősége jelentősen javul – hangzott el a központ megnyitóján.

Az ezer négyzetméteres központ tervezését januárban kezdték meg, a beruházást április végén fejezték be. A pécsi létesítményben tizenkét – orvosi és egészségügyi végzettséggel rendelkező – munkatárssal, illetve 15 úgynevezett plazmaferezis géppel dolgoznak- mondta el Komlódi Gabriella a Kedplasma Magyarország üzletágvezetője.

A plazmaferezis a véradás egyik speciális formája, amelyben a levett vért egy centrifuga plazmára és sejtes elemekre választja szét, az utóbbi komponenseket a zárt rendszerű eljárásnak köszönhetően a donor visszakapja. A plazmaadás kevésbé terheli meg a szervezetet, mint a teljes véradás, ezért a jelenlegi szabályozás szerint háromnaponta adhatnak vérplazmát az önkéntesek.

A levett – szigorú laboratóriumi vizsgálatokon átesett – plazmát a Kedrion-csoport gödöllői egységében dolgozza fel a Humán Bioplazma, az abból előállított készítmények elsősorban a magyarországi páciensek ellátását szolgálják.

Az Európa Tanács 2002-ben foglalt állást, hogy minden tagországnak önellátásra kell törekednie a vér és vérkészítmények esetében. Magyarországon 2005-ben indult el a Plazmaferezis Program, amelynek során önkéntes donoroktól gyűjtenek vérplazmát. Abból többféle életmentő gyógyszert állítanak elő, amelyeket többek között a veleszületett vérzékenység, veleszületett és szerzett immunhiányos betegségek, csontvelő- és szervátültetések, vérmérgezés, súlyos égési sérülések, autoimmun betegségek kezelésére használnak.

Megosztás

7 hozzászólás

Írjon választ!