Május 25 – Kihívás Napja

5

A 25 éves múltra visszatekintő Kihívás Napjának a célja változatlanul az, hogy minél többen végezzenek legalább napi negyedórányi aktív testmozgást. Tavaly több mint 67 millió aktív mozgással töltött percet regisztráltak az eseményen, idén nyolcszázezer ember részvételére számítanak.

“Idén 122 település és 122 oktatási intézmény, valamint a tűzoltó-parancsnokságok is beneveztek a versenybe, ennél azonban lényegesen többen sportolnak majd a nap folyamán legalább egy negyedórát, hiszen rengetegen versenyen kívül vesznek részt a programokon” – jelentette ki Czene Attila, aki úgy fogalmazott, hogy a Kihívás Napja így Magyarország legnagyobb szabadidősport-eseménye.

Az MSZSZ elnöke hozzátette: az egész országra kiterjedő rendezvényekkel azt szeretnék elérni, hogy minél többen minél rendszeresebben mozogjanak, sportoljanak az év több napján is, s emlékeztetett arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) heti 5×30 perces mozgást ajánl az egészség megőrzéséhez.

A program másik nagykövete Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, aki azt hangsúlyozta, hogy nem feltétlenül a nagy költségekkel járó sportágakat kell választani.

“Nem is gondolnánk, hogy a lakókörnyezetünkben is találhatunk olyan, könnyen elérhető mozgásformákat, amelyek jót tesznek az egészségünknek, a legjobb hatást pedig akkor érhetjük el, ha a természetben sportolunk” – fogalmazott Kiss Gergely.

A Kihívás Napja 1982-ben indult Kanadából, ahol két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egy egész napos verseny keretében döntik el, melyikük város a sportosabb. A verseny eldöntéséhez éjféltől este 9 óráig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül.

Megosztás

5 hozzászólás

Írjon választ!