A demencia kutatását elősegítő mobiljátékot fejlesztettek

5

Demencia kutatását elősegítő mobiljátékot, a Sea Hero Quest nevet viselő alkalmazást fejlesztette ki a Deutsche Telekom Csoport. 

A játék segítségével a kutatók elmélyíthetik az ember térbeli tájékozódásával kapcsolatos tudásukat, valamint jobban megismerhetik a felelős agyi terület működését.

Az iOS és Android rendszerekre is elérhető, ingyenesen letölthető játékban a felhasználóknak szigetek és jéghegyek között kell lavírozniuk, miközben ennek minden másodperce a szakértők számára hasznos tudományos adattá konvertálódik. Amennyiben két percig 100 ezer felhasználó játszik egyszerre a kifejezetten erre a célra fejlesztett játékkal, nagyobb adathalmaz jön létre, mint 50 évnyi hagyományos módszerekkel végzett laboratóriumi kutatás eredményeként. Az összegyűjtött adatok elemzését a University College London végzi.

Az előrejelzések szerint a demencia 2050-re világszerte 135 millió embert érint majd. A betegség megakadályozza az új emlékek kialakulását, gyakran elszigetelve és összezavarva az érintetteket. Számos demenciával küzdő ember számára az első jel a tájékozódási képesség elvesztése, amelynek következtében még a jól ismert helyeken és környezetben sem képesek eligazodni – áll a közleményben, amely szerint a demencia és leggyakoribb formája, az Alzheimer-kór Magyarországon is súlyos problémát jelent: mintegy 250 ezerre becsülik a közvetlenül érintettek számát.

Kálmán Jánost, a Szegedi Egyetem Pszichiátriai Klinikájának intézményvezetője a sajtóbemutatón arról beszélt: a demencia kezelésében jelenleg csak tüneti, elsősorban a gondolkodási és viselkedési problémákra irányuló terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre. Nagy jelentősége van azonban a korai felismerésnek és szűrésnek, mivel a korai pszichés, biológiai és szociális beavatkozások, az életmód változtatás hatékonyan késleltetheti a betegség kialakulását, lassíthatja a romlást.

A játék a ezen a linken érhető el.

5 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com