Pécsen végeztek először Magyarországon mélyaltatás nélküli tüdőműtétet

31

Először végeztek el mélyaltatás és légcsőintubálás nélküli tüdőműtétet Magyarországon – tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Sebészeti Klinikája hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint a pécsi sebészek által április elején elvégzett operációig elképzelhetetlen volt, hogy olyan kockázatos és összetett sebészeti beavatkozásokat, mint a tüdő műtéteit, ne mélyaltatásban végezzék el.

Az úgynevezett kulcslyuksebészeti eljárást Szabó Zoltán aneszteziológus, valamint Szántó Zalán és Szalai Gábor mellkassebész vezetésével végezték el, két páciensen. Mindkét beavatkozásnál kombinált helyi érzéstelenítési módszerekkel és szoftver által vezérelt gyógyszeradagoló műszer segítségével érték el a betegek számára ideális, fájdalom- és stresszmentes állapotot.

Így a hagyományos altatásnál jelentősen gyorsabb műtéti előkészítés vált lehetségessé, hiszen a beavatkozás alatt nem volt szükség gépi lélegeztetésre, és nem kellett a betegeket a hagyományos mélyaltatás és izomműködés blokkolásával kapcsolatos veszélyeknek sem kitenni – írták.

„Hihetetlen volt, hogy beszélgettünk a beteggel, miközben operáltuk” – idézték a közleményben Szántó Zalán mellkassebészt.

Hozzátették, az operáció utáni időszak a betegek számára komplikáció nélkül telt, rövid ápolási idő után távozhattak otthonukba.

Az írásos összefoglalóban arra is kitértek, hogy a sebészeti klinikán egyre nagyobb teret hódítanak a kis behatolásból végzett műtéti beavatkozások. A kulcslyuksebészeti műtétekhez szükséges altatóorvosi tevékenység napjainkig nem különbözött lényegesen a mellkasmegnyitással járó nagy operációkétól.

A megnövekedett altatóorvosi és sebészi tapasztalat, valamint az eszközök modernizációja vezethetett oda, hogy a PTE orvosai az operált beteg számára a korábbiaknál jelentősen kisebb megterhelésű műtéteket végezzenek – áll a közleményben.

Forrás: MTI

31 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com