A HPV nem csak a nőket érinti

5

Bár a humán papillomavírust (HPV) nagyon sokszor a méhnyakrákkal szokták kapcsolatba hozni és ezért azt gondoljuk, ez egy női problémakör, valójában – mivel a vírus szexuális aktussal terjed – a férfiakat is érinti – mondta Szőnyi György szülész-nőgyógyász az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke a műsorban a HPV-elleni küzdelemről szólva azt mondta, hogy a vírus terjedése szexuális aktushoz kötött, vagyis férfiról nőre, nőről férfira terjed általánosságban.

Hozzátette: „őrületesen nagy lépés”, hogy az általános iskolákban a 13 éves korosztály az állami oltóprogram keretében megkapja a kétkomponensű védőoltást. Megjegyezte: ugyanakkor 4-9 komponensű védőoltással ma már a fiúkat is be lehet oltani, és ahogy a nőknél, úgy a férfiaknál sincs „felső korhatára” az oltásnak. Akár 40-50 évesen is be lehet adni, bár az tény, hogy minél fiatalabban kapja meg valaki a védőoltást, annál hatékonyabb lesz.

A vírusnak vannak kevésbé súlyos betegséget okozó vírustörzsei, amelyek például a nemi szervi szemölcsöt okozzák, és amelyek ugyanúgy érintik a férfiakat, mint a nőket – mondta. Vannak emellett úgynevezett onkogén, azaz daganatos betegségeket kialakító vírustörzsei is, amelyek például a hímvessző vagy a szeméremtest rákját okozzák, de – mint mondta – szájüregi daganat is betudható a HPV-nek.

Forrás: MTI

5 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com