Miért leszünk szomjasak?

8

Miért leszünk szomjasak a túl sós ételek fogyasztása után? Hogyan szabályozza a nátrium-kálium aránya a vízháztartást? Mindezeket megtudhatja a Webbeteg cikkéből.

Az újság Olvasói közül többen is hozzászóltak a Tévhitek és tények a sóbevitelről című íráshoz. „Ma hazánkban minden só, ami a boltok polcain van, 39-51 százalékban tartalmaz káliumot!”, „Mi van akkor, ha kevesebb a nátrium a szervezetben?”, „Hogyan szabályozza a nátrium/kálium aránya a vízháztartást?”. Itt vannak a válaszok. Nátrium vagy kálium?

Nátrium vagy kálium?

Mindkettő fontos. A nátrium a térfogati, valamint a só-víz háztartás egyensúlyáért felelős, a kálium főleg a sav-bázis (pH) egyensúlyért. Mindkettő kiemelt szerepet játszik az ideg- és izomműködésekben, az ingerületátvitelben. Dr. Németi Balázst, a PTE Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet adjunktusát kérdezte a lap.

A teljes tartalomért kattintson Webbeteg oldalára.

Forrás: webbeteg.hu

 

 

 

Megosztás