Várólisták – Csökkenő várakozási idő

3

Az intézményi várólista nyilvántartási rendszer adatai alapján jelenleg 34 618 beteg vár műtéti ellátásra. A rendszer emellett elkülönítetten nyilvántartja az ún. műtétre előjegyzett betegeket is. Az előjegyzés nem tekinthető várólistának, mivel ezekben az esetekben a beteg a kiadható legkorábbi műtéti időponthoz képest saját döntése alapján később kéri a műtét elvégzését.  A nyilvántartásban jelenleg 6 479 ilyen előjegyzett státuszú beteg szerepel – olvasható az OEP honlapján. 

Az alábbi táblázat alapján várólista típusonként összehasonlítható, hogy mekkora a különbség a betegek számára várólistára vételkor megjelölt várható műtéti időpontok alapján számolható tervezett várható várakozási időpontok, illetve a már ténylegesen elvégzett műtétek alapján számolható tény várakozási idők között.

Pl.: a térdízületi protézis beültetésre, a várólistára vételkor adott időpontok alapján országos átlagban 469 napos várakozással kell számolni a betegeknek, azonban a korábban várólistára vett és már megműtött betegek tényleges adatai alapján valójában átlagosan 223 napos várakozás után megtörténnek a műtétek.

Forrás: OEP

Megosztás