Változások az egészségügyben január 1-től – Erre számíthatunk idén ha orvoshoz megyünk

7

Rengeteg változás lépett életbe január 1-től, a legtöbbről sokan nem tudnak. A mindenkit érintő változásokról az alábbi összeállításból tájékozódhat. 

1. Változik a TAJ kártya!

Eddig megszoktuk, hogy az orvoshoz a kis zöld kártyával, vagyis a TAJ kártyával megyünk, amin rajta van minden, az egészségügyi ellátásunkhoz szükséges adat, hogy biztosítottak vagyunk-e, jogosultak vagyunk-e az ingyenes ellátásra. Nos a TAJ kártya még évekig használható lesz, de már belép a rendszerbe az új személyi igazolvány, amit TAJ kártyaként is használhatunk! Az új e-személyi a taj-számot is tartalmazza! Minden adatunk rákerül ugyanis erre az elektronikus személyi igazolványra, amely kérésünkre tartalmazhat ujjlenyomatot is! Már igényelhetjük!

2. Elektronikus egészségügyi rendszer jön!

Minden beteg minden adata egy központi adatbázisba fog bekerülni, amelyhez az egészségügy személyzet hozzáfér, így hatékonyabb lehet az ellátás. A beteg egészségi állapotával, kórelőzményével, valamint az egyes beavatkozásokkal kapcsolatos adatokat mind mind egyetlen központi rendszer fogja tárolni. Zárójelentések, ambuláns lapok, vagy például a szövettani és patológiai leletek is belekerülnek ebbe az új rendszerbe! Írásos tiltakozó nyilatkozatot kell készítenünk ha ezzel nem értünk egyet, ebben az esetben az adataink kimaradnak a rendszerből, vagy korlátozást is kérhetünk és megadhatjuk, hogy kik férhetnek hozzá az adatainkhoz.

3. Szigorúbb lesz a jogosítványhoz tartozó orvosi alkalmassági vizsga.

A jogosítvány megszerzéséhez illetve meghosszabbításához szükséges orvosi alkalmassági vizsgálat újabb vizsgálattal egészül ki, alvás közbeni légzészavar szűrésével, ez nagyon rossz hír azoknak, akik horkolnak. Vagyis a háziorvosnak az is a feladata lesz, hogy meggyőződjön a páciens esetleges alvászavaráról. Ezentúl nehezebb lesz jogosítványt szerezni!

4. Változnak az e-cigarettára vonatkozó előírások!

Új törvényt hozott a Parlament, mely szerint csak a nemzeti dohányboltokban lehet megvásárolni ezután az elektromos cigarettákat! Az új, szigorúbb szabályozást az orvosok szövetsége is támogatja, ugyanis véleményük szerint az elektronikus cigaretták egészségre veszélyes anyagokat tartalmazhatnak, reklámjaik sokszor több szempontból félrevezetőek.

TOVÁBBI NAGYON FONTOS VÁLTOZÁS, hogy az új törvények szerint már az elektromos cigarettákat sem lehet használni a középületekben, tömegközlekedési eszközökön, munkahelyeken. Az erre vonatkozó szabályok májustól lesznek hatályban.

5. Ingyenes balesetbiztosítás jár a véradóknak!

Az Országos Vérellátó Szolgálat január elsejétől speciális balesetbiztosítást ajándékoz minden véradójának. Kedves gesztus és bármikor jól jöhet! Az ingyenes biztosítás mindenkinek jár, aki legalább egyszer vért adott a tavalyi évben! A biztosítás 1 évig érvényes!

6. Változás jön az ügyeleti rendszerben!

Készenlétre és ügyeletre valamennyi közforgalmú gyógyszertár és közvetlen lakossági gyógyszerellátást is biztosító intézeti gyógyszertár kötelezhető – derül ki az új szabályozásból. Meghatározták az elektronikus vénykiadás szabályait is, a beteg igazolást kérhet majd elektronikus úton is, ennek birtokában pedig akár a meghatalmazottja is jogosulttá válik a vény kiváltására.

Forrás: palyazatfigyelo.info

Megosztás

7 hozzászólás

Írjon választ!