Jogsértően reklámozott kolloid oldatokat a Ledland Kereskedelmi Kft.

4

A Ledland Kereskedelmi Kft. jogsértő módon reklámozta platina-, arany-, ezüst- és rézkolloid, valamint PentaMax C-vitamin bomba nevű termékeit, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ezért egymillió forint bírságot szabott ki a cégre. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a kolloidok fogyasztása kockázatos.

A Ledland többek között az egészségre gyakorolt megalapozatlan hatásokkal, hamisan népszerűsítette ezen termékeit egy nemzetközi minőségellenőrző szervezet kiváló minősítésével.

A Ledland egy PentaMax elnevezésű MLM (multi-level marketing) rendszert működtet, amelynek keretében platina-, arany-, ezüst- és rézkolloidokat (kolloid oldatok), valamint PentaMax C-vitamin bomba nevű terméket értékesít honlapján, és ezek népszerűsítésére rendszeresen küld hírleveleket is regisztrált tagjainak.

A GVH szerint a termékeknek az egészségi állapotra vonatkozó, bizonyítatlan jótékony hatásokat tulajdonított, megtévesztve ezzel a fogyasztókat, emellett a jogszabályi tilalom ellenére gyógyhatást is tulajdonított azoknak. A GVH hozzáfűzi: a kolloid oldatokról megtévesztően állította a cég azt is, hogy azokat az Európai Független Minőségellenőrző Team tesztelte, ellenőrizte és kiváló minősítéssel látta el.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet véleménye szerint a kolloid oldatok nem minősülnek étrend-kiegészítőnek, nem használhatók fel élelmiszerekben, nem fogyaszthatók sem étrend-kiegészítőként, sem élelmiszerként. A szervezetben felhalmozódott kolloid bőrbetegséget okozhat, így annak fogyasztása közegészségügyi kockázatot hordoz. Egészségre gyakorolt káros hatásuk – kivizsgálásukra vonatkozó elegendő és hiteles tudományos információ hiányában – nem zárható ki.

A GVH súlyosító körülményként értékelte például, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat részben pénzügyi nehézségekkel, részben egészségügyi problémával küzdő fogyasztókat célzott meg.

Megosztás