Folyadékbiopszia – A jövő tumordiagnosztikája

14

A vérből és egyéb testnedvekből történő tumordiagnosztika ígéretes, jövőbeli alternatívája lehet a jelenleg rutinszerűen alkalmazott invazív biopsziának. Hol is állnak a kutatások? Mindezt megtudhajuk a PharmaOnline cikkéből. 

Napjainkban a tumordiagnosztika alapvetően biopszia révén történik. Az invazív eljárással szemben a testfolyadékokból történő tumordiagnosztika számos előnyt ígér. Az 1940-es évek óta ismert, hogy a vérben a tumorokból származó szabad DNS is cirkulál. A folyadékbiopszia során ezeknek, a primer vagy metasztázisos tumorokból származó, vérben cirkuláló DNS-(fragmentumoknak) (cirkuláló tumor DNS, ctDNS), sejteknek, illetve a rákos sejtekből származó exo- és ektoszómáknak a minőségi és mennyiségi vizsgálata történik.

A folyadékbiopszia előnyei

Mint azt a Stanfordi Egyetem professzora, dr. Maximilian Diehn összefoglalja, a folyadékbiopszia a hagyományos biopsziával szemben számos előnnyel bír. Az invazív mintavétel helyett egy vérvétel elegendő; korai fázisban felfedezhetők a tumoros elváltozások, így javulnak a terápiával elérhető eredmények; gyakori mintavétel is lehetséges, könnyebben követhető a betegség lefolyása, a terápia hatásossága, valamint egy esetleges terápiarezisztencia fellépése.

A teljes tartalomért kattintson ide.

Forrás: pharmaonline.hu

Megosztás