Népbetegségeket gyógyít a Pécsi Tudományegyetem applikációja

3

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar szakembereinek koordinálásával készült fejlesztés a magyar népbetegségek megelőzésében nyújt segítséget egy mobiltelefon alkalmazást révén.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. közös fejlesztésében elkészült Népegészségügyi Mozgásprogram Alkalmazás, a NEA egy előzetes egyszerű fizikai állapot felmérést követően, néhány betegségcsoport esetében, életmód tanácsokat ad, illetve előre definiált tornagyakorlatokat, mozgásformákat javasol a betegség súlyosbodásának elkerülése illetve állapotjavulás érdekében.

 

A fejlesztés keretében az intézet oktatói-, kutatói öt népbetegség – szív-érrendszeri betegség, elhízás, csontritkulás depresszió, alvászavar – megelőzésében segítő applikációt fejlesztettek. Az alkalmazás fejlesztésében a Pécsi Tudományegyetem teljes Egészségtudományi Kara részt vett, de kiemelten a Fizioterápiás és Sporttudományi Intézet kollégái, gyógytornászok és testnevelőtanárok dolgoztak a mozgásprogramok összeállításán. A mozgásprogram bemutatását a kar adjunktusa, dr. Kovács Antal olimpiai bajnok, vállalta.

Az applikáció három hónapos periódusokban nyújt segítséget, ebben az időintervallumban kétszer újra elvégezteti az állapotfelmérést, és ha észlelhető változás, akkor az eredmények alapján az app vagy orvoshoz irányítja a pácienst, vagy újabb mozgásprogramot állít össze a számára. Az ETK Fizioterápiás és Sporttudományi Intézete sokat vár az applikációtól. A legtöbb embernek van okostelefonja, a gyakorlatsor elvégzése pedig napi 30-40 percnél nem vesz többet igénybe, ráadásul az otthoni körülmények tökéletesen ideálisak hozzá.

Az „Egészséges mozgásprogram készítése betegségek figyelembe vételével” android applikáció ingyenesen letölthető az ETK weboldaláról, vagy a GooglePlay áruházból!

Forrás: pte.hu

3 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com