Gyakori kérdések az influenzáról II. rész

8

Az influenza vírus, az antibiotikumok nem segítenek a betegség leküzdésében. Az indokolatlan antibiotikum használattal csak az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok megjelenéséhez járulunk hozzá, az influenza és a közönséges megfázás gyógyulását nem segítik. Aki védettséget szeretne a vírusokkal szemben, az oltassa be magát. Cikksorozatunk folytatásában még több oltásokkal kapcsolatos kérdésekre kaphatnak választ.

Ha ebben a szezonban már átestem az influenzán, akkor is érdemes beadatni az oltást, vagy akkor már kialakul egyfajta védettség?

Mivel nem minden influenzaszerű megbetegedés esetén történik laboratóriumi vizsgálat, így általában nem is tudható, hogy az adott megbetegedést melyik légúti vírus vagy baktérium idézte elő. Ha laboratóriumi vizsgálat igazolta, hogy már átesett egy bizonyos légúti betegségen, kizárólag a megbetegedést okozó kórokozóval szemben válik védetté. Azonban többféle influenzavírus is fertőz a lakosság körében (2009-es világjárványt okozó influenza A/H1N1 vírus, influenza A/H3N2, influenza B), ezért ajánlott oltást kérnie.

Miért ajánlott évente ismételni az influenza elleni védőoltást?

Az influenza vírus rendkívül változékony, szezonról szezonra változhat. Ez az oka, hogy az influenza elleni oltóanyagban található vírustörzsek is változnak. Így a védettség azokra a vírustörzsekre is kiterjed, amelyek az előző évben alkalmazott vakcinában nem voltak benne. Fontos az is, hogy azok, akik minden évben megkapják az influenza elleni védőoltást, magasabb szintű védelmet élveznek bármely életkorban, mint azok, akik csak egy adott szezonban oltatják be magukat. Ennek legfőbb oka, hogy az évenkénti oltás felfrissíti az immunrendszer védekező képességét. A legnagyobb előnye ebből azoknak a krónikus alapbetegségben szenvedőknek, illetve idős, gyenge immunrendszerű személyeknek van, akiknél egyetlen oltás csak mérsékelt fokú védettséget biztosít, azonban a rendszeres újraoltásokkal a védettség mértéke növelhető.

Mit tehetünk azokért, akiket nem lehet egészségi okok (például gyógyszerallergia) miatt védőoltásban részesíteni?

Számukra úgy lehet bizonyos fokú védelmet biztosítani, hogy a szoros környezetükben élőket beoltják. Mindazok, akik beoltatják magukat, ezzel hozzájárulnak hozzátartozóik és szűkebb-tágabb környezetük védelméhez is. Azáltal ugyanis, hogy megelőzik a megbetegedésüket, csökkentik a fertőzés továbbterjedésének esélyét is (nem lesz kitől elkapni a fertőzést).

Kötelezővé lehet-e tenni az oltást bárkinek is?

Az influenzaoltás mindenki számára önkéntes. A védőoltás direkt módon nem tehető kötelezővé, de bizonyos munkakörökben, pl. immunhiányos betegek ápolását végző egészségügyi dolgozók esetében a munkáltató korlátozhatja az oltatlan dolgozók ilyen munkakörben történő foglalkoztatását.

Mit tegyek, ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokat észlelem magamon az oltást követően?

Keresse fel a háziorvosát! A háziorvos az előforduló mellékhatásokat, szövődményeket köteles jelenteni a területileg illetékes egészségügyi hatóság, illetve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet felé. Az oltott személy is tehet bejelentést az OGYÉI honlapján keresztül.

Ki vállal felelősséget az oltás biztonságáért?

A védőoltásokkal kapcsolatban előforduló nem kívánt eseményeket a területileg illetékes egészségügyi hatóság minden esetben kivizsgálja. Az influenza elleni védőoltással kapcsolatban a termékfelelősség a gyártót, a védőoltás szakszerű alkalmazásának felelőssége az oltó orvost terheli.

Forrás: ÁNTSZ

8 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com