Mi van a darált húsban, avagy mire figyeljünk a hentesnél és a boltban?

5

Az utóbbi időben a húsok jelölése több ízben is változott. A csomagoláson található jelölés jó néhány kötelező elemmel bővült azért, hogy a fogyasztók pontosabb információt kapjanak a hús származási helyéről és a húskészítmény összetételéről. Milyen jelölések segítik a könnyebb eligazodást, ha húst szeretnénk venni?  A HáziPatika.com összegyűjtötte a legfontosabbakat.

Vásárlóként sokszor bele sem gondolunk abba, hogy a hentes pultból vagy hipermarket hűtőjéből vásárolt hús mennyit utazott, amíg a kiskereskedelembe került. Az élőállatokat gyakran EU-n belüli, ritkábban EU-n kívüli országokban nevelik, illetve vágják le, idehaza pedig darabolják, és előrecsomagolják vagy csomagolatlanul értékesítik. Épp ezt az információs homályt hivatott eloszlatni a 2015. április 1-jétől hatályos EU-rendelet, amelynek a húsokra vonatkozó lényeges tudnivalóit az alábbiakban foglaljuk össze. A marhahúsokon eddig is kötelező volt feltüntetni a származást, ez bővült más termékekkel.

Darált húsra vonatkozó jelölés

A gusztusos ledarált és formázott húsról ugyanis nem derül ki, valójában mit is daráltak le, a termék mennyi húst és zsírt tartalmaz, ezért szükség volt az előre csomagolt darált hús jelölésére vonatkozó szabály megalkotására. Ennek eredményeként kötelező a termék zsírtartalmát feltüntetni “a zsírtartalom nem éri el a x%-ot” kifejezéssel, továbbá a hús arányát is meg kell adni “a kollagén/húsfehérje arány nem éri el a(z) X%-ot” megjegyzéssel. A származási helyet ennél a terméknél is meg kell adni a csomagoláson.

A teljes tartalom elérhető a HáziPatika oldalán.

Megosztás