Gyógyszerkartellt büntetett a Versenyhivatal

4

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint jogsértést követett el három gyógyszer-nagykereskedő két tanácsadó vállalkozás közreműködésével. Előbbiek befolyásolták a gyógyszerbeszerzésre kiírt közbeszerzési pályázatot, mert áraikat egyeztették ajánlataik benyújtása előtt, és felosztották a piacot egymás között. A jogsértésért majdnem 2,5 milliárd forint bírságot szabott ki a GVH.

A Budapesti Egészségközpont Zrt. 2011. november 10-én gyorsított meghívásos közbeszerzési eljárást írt ki „Gyógyszerek és infúziós oldatok szállítása” tárgyban, a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó tizenkét kórház számára, évente öt milliárd forint értékben. A kiíró külső szakértőként alkalmazta a PharmAudit Kft.-t, amely az eljárás alá vontak jogsértő összejátszását szervezte a MEZADIN Piackutató és Marketing-kommunikációs Kft. (MEZADIN) segítségével.

Az elmarasztalt vállalkozások közösen érték el a pályázati kiírás módosítását úgy, hogy a pályázati feltételeket mindössze az EUROMEDIC-PHARMA Gyógyszernagykereskedelmi Zrt., (EUROMEDIC-PHARMA), a HUNGAROPHARMA Gyógyszerkereskedelmi Zrt. (HUNGAROPHARMA) és a TEVA Gyógyszergyár Zrt. (TEVA) tudja teljesíteni, így a keret-megállapodásos közbeszerzési eljáráson csak e három nagykereskedő tudott indulni. A kiíró a módosítást az eljárás alá vontak érdekei szerint hajtotta végre – figyelemmel a kartelltagok háttéralkuira –, ami azt eredményezte, hogy a többi potenciális pályázót, így más gyógyszergyárakat távol tartottak a tendertől.

Ezt követően a PharmAudit Kft. koordinálásával a három nagykereskedő felosztotta egymás között a tizenkét fővárosi kórház számára kiírt pályázatban meghatározott 919 hatóanyagot annak érdekében, hogy mindannyian az általuk megfelelőnek tartott arányban legyenek a tender nyertesei.

A GVH úgy ítélte meg, hogy az EUROMEDIC-PHARMA, a HUNGAROPHARMA, a TEVA, a „végelszámolás alatt” álló PharmAudit Kft. és a MEZADIN a gazdasági verseny korlátozását célzó és valóban ilyen hatással járó, egységes, komplex és folyamatos jogsértést követtek el a fent említett közbeszerzési eljárás során, amikor

  • befolyásolták a közbeszerzési kiírást, valamint
  • ajánlati áraikat egymásra tekintettel határozták meg közbeszerzési ajánlatuk benyújtása előtt,

  • és felosztották egymás között a piacot.

A kiszabott bírság a következők szerint alakult:

EUROMEDIC-PHARMA Gyógyszernagykereskedelmi Zrt.

792.200.000 forint

HUNGAROPHARMA Gyógyszerkereskedelmi Zrt.

792.200.000 forint

TEVA Gyógyszergyár Zrt.

792.200.000 forint

MEZADIN Piackutató és Marketing-kommunikációs Kft.

66.595.000 forint

PharmAudit Kft. „v. a.”

12.400 forint

A versenyfelügyeleti eljárás előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálati cselekménnyel, ún. rajtaütéssel indult az eljárás alá vontak székhelyén és telephelyén 2013. április 9-én.

A GVH bizonyítékként használt fel a rajtaütésen birtokba vett okiratokat és tanúvallomásokat – köztük védett tanúk vallomásait –, valamint mobiltelefon-cellainformációkat és egyéb okiratokat.

Forrás: gvh.hu

4 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com