Az alacsony zsírtartalmú diéta hatásosabb, mint a szénhidrátbevitel csökkentése

6

A zsírokban szegény diéta hatásosabb a súlycsökkenés eléréséhez, mint a szénhidrátbevitel csökkentése – erre a megállapításra jutottak amerikai kutatók.

A tudósok aprólékosan megvizsgálták a kutatásban részt vevő, ellenőrzött diétát követő embereket: minden morzsányi ételt, testedzéssel töltött pillanatot és levegővételt figyelembe vettek.

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézetben vizsgált, zsírokban szegény és szénhidrátokban szegény étrendet tartók körében a kutatás során azt tapasztalták, hogy a kevesebb kalóriabevitel nyomán súlycsökkenés következett be, de azok vesztettek többet a súlyukból, akik kevesebb zsírt fogyasztottak.

Korábban is felmerült, hogy vajon a derék körüli “úszógumi” leküzdésének legjobb módja-e a szénhidrátbevitel csökkenése, mivel az megváltoztatja a szervezet anyagcseréjét. Az elmélet szerint a kevesebb szénhidrát fogyasztása miatt csökken az inzulinszint, aminek következtében a test zsírtartalékai csökkennek.

A kutatás során 19 elhízott embernek először napi 2700 kalóriás étrendet állítottak össze. Ezt követően két hétig harmadára fogták vissza a napi kalóriabevitelt a színhidrátok vagy a zsírok csökkentésével.

A kutatók mérték a belélegzett oxigén és a kilélegzett széndioxid mennyiségét, valamint azt is, hogy mennyi nitrogén volt a kísérletben résztvevők vizeletében. Az adatok ismeretében számolták ki, hogy pontosan milyen kémiai folyamatok játszódnak le a testben.

Hat nap diéta után a zsírokban szegény táplálékot fogyasztók átlag 463 grammnyi testzsírt vesztettek, 80 százalékkal többet, mint azok, akik szénhidrátban szegény étkeket ettek. Utóbbi csoport átlagos testzsírvesztesége 245 gramm volt.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a való életben, ahol nem ellenőrzi senki szigorúan a diétát, az emberek több súlytól szabadulhatnak meg a szénhidrátbevitel csökkentésével.

Az új tanulmány sok szempontból cáfolta, hogy az alacsony szénhidrátbevitelű étrend jobb lenne, de a hosszú távú hatások még nem világosak. A legfontosabb üzenet, hogy vannak olyan szénhidrátok, amelyekkel semmi baj, különösen a teljes kiőrlésű gabonák és alacsony glikémiás indexű ételek.

Megosztás