A sportolást nyugdíjas korban is érdemes elkezdeni

6

A Neurocase című szaklap tanulmánya bemutatja, milyen egy 93 éves atléta agya, aki 65 éves korában kezdett sportolni – tudjuk meg a MedicalOnline cikkéből. 

2012 nyarán az akkor 93 éves kanadai Olga Kotelko meglátogatta az egyesült államokbeli Illinnois egyetemén található Beckman Institute for Advanced Science and Technology kutatóit, akik alapos elemzéseknek vetették alá az agyát. Kotelko akkoriban több mint 30 világcsúcsot tartott korosztályában a futó, ugró- és dobószámokat kombináló atlétikai sportban, a track-and-field-ben, ami az egyik legősibb sportnak számít, hiszen a futás, az ugrás és a dobás az ember legtermészetesebb és leguniverzálisabb mozgásformájának számít, amelyek egyben az ókori görög olimpiák legrégebbi versenyszámai is voltak.

Olga Kotelko, aki két gyermek felnevelése és a tanárként eltöltött aktív élet után nyugdíjasként kezdett sportolni, 65 évesen először egy labdajátékot kezdett művelni (slow-pitch softball), majd 77 évesen váltott a futó, ugró- és dobó atlétikára, sőt a későbbiekben egy edző segítségét is igénybe vette. Az 1919-ben született asszony 2014-ben bekövetkezett haláláig 750 aranyérmet nyert korosztályában a 35 éven felüliek részére rendezett World Masters Athletics versenyeken, és eközben több sportágban is számos világrekordot állított fel – olvasható a cikkben.

A teljes tartalomért kattintson ide.

Forrás: medicalonline.hu

Megosztás

6 hozzászólás

Írjon választ!