Világbajnok lett a magyar csiliszósz

6

Világbajnok lett a Spirit of Attila nevű magyar csiliszósz az Egyesült Államok Louisiana államában rendezett, a világ legerősebb önteteit felsorakoztató The World Hot Sauce Awards elnevezésű világversenyen a harmadik legerősebb szószok (Hot sauce/Hot) kategóriájában.

Az amerikai seregszemlén a világ 14 országából 284 termékkel 109 gyártó indult 49 kategóriában. A Spirit of Attila a Hot sauce/Hot csoportban szerezte meg a legjobbnak járó helyet, ezen a kategórián kívül csak kettő volt, amelyben erősebb termékek indultak – mondta el Diczkó László, a Chili Hungaria Manufaktúra vezetője.

„A kategória, amelyben mi indultunk, a legnépesebb, harminc körüli induló volt, eddig a verseny történetében mindig amerikaiak győztek. Idén három nem amerikai országból értek el helyezést, de kategóriát nyerni csak nekünk sikerült, így nagyon boldogok és büszkék vagyunk” – mondta el a termelő, hozzátéve, hogy világversenyen is elsőként indultak magyar termelőként csípős termékkel. „Azt gondolom, hogy ez az egész magyar kézműves iparnak nagy elismerés” – vélekedett.

A Spirit of Attila a manufaktúra vezető terméke, bár nem ez a legerősebb, ez a legkedveltebb mind a magyar, mind a külföldi vásárlók körében – fejtette ki Diczkó László.

„Számos rendezvényen vagyunk jelen országszerte és rendszeresen tartunk kóstoltatást, és ez az a termékünk, ami az amerikai, de általában a külföldi vevőinknek is a legjobban ízlett. Ezért gondoltuk, hogy a több mint 30 tagot számláló Magyar Virtus termékcsaládunkból ezt nevezzük a világversenyre.”

A Spirit of Attila kétféle paprikából készül: a szellem csiliből és egy dorset naga nevű paprikából, mindkettő volt már Guinness rekorder erejét tekintve. Ezeknél erősebb fajtákból készült szószok kerülnek az X-Hot kategóriába. „A legerősebb, Ultra Hot csoportban európai termék nem is igen indulhat, mert az Európai Unióban kötött, hogy bizonyos élelmiszerekhez milyen adalékot lehet tenni. Ebben az esetben a kapszaicin kerül hozzáadásra, az unión belül azonban csak természetes úton lehet ezt bármilyen élelmiszerhez hozzáadni. Az unión kívül vonatott vagy szintetikus kapszaicint is lehet használni az ételekhez, így a legerősebb kategóriában csak ezek a termékek indulhatnak” – fejtette ki.

A termelő elmondta, hogy a világverseny 49 csoportja mutatja, hogy a tengerentúli gasztrokultúrának szerves része a csípős termékek fogyasztása. A versenyen enyhébb termékekkel is lehetett volna nevezni, akár egy szalsza-, vagy egy ízletes barbecue szósszal is jó eredményt lehet elérni. Mint mondta, a siker inspirálja a manufaktúrát, hogy jövőre más kategóriában, több termékkel is nevezzenek.

A termelő nyereménye a trófeán kívül, hogy részt vehet a 2016-os louisianai csípős szószok kiállításán a Hot Sauce Expo-n is.

6 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com