Négyszázmilliós beruházás a harkányi gyógyfürdőkórházban

8

A Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház az elmúlt egy évben mintegy 400 millió forintot költött felújításra és eszközbeszerzésre, a fejlesztés célja a rehabilitációs ellátás színvonalának további emelése. 

Péter Iván Antal az elsősorban mozgásszervi, kardiológiai, nőgyógyászati rehabilitációt végző és reumatológiai ellátást biztosító kórházban tartott sajtótájékoztatón közölte: részben európai uniós forrásból megújultak a balneológiai részleg szociális helyiségei, az előcsarnoka, egy gyógyfürdőmedence, emellett több, gyógytornához, kardiológiai vizsgálatokhoz szükséges eszközt és a csontritkulás megállapításához elengedhetetlen Dexa-berendezést vásároltak.

Hangsúlyozta, a hazai artézikút-fúrás úttörőjéről elnevezett, többségében állami tulajdonú intézmény a jövőben nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a kardiológiai rehabilitációra, ez az ellátás ugyanis hiányzik a térségben, a legközelebb Balatonfüreden érhető el.

Ajtay Zénó orvosigazgató-helyettes arról szólt, hogy a kardiológiai beavatkozáson átesett betegek mintegy fele nem részesül rehabilitációban, ugyanakkor a mai teljesítménycentrikus és egyben elöregedő társadalomban egyre nagyobb jelentőségük van a minőségi életéveknek, a munkaképesség mielőbbi visszaszerzésének.

A közelmúltban beszerzett szívultrahang-berendezésnek, EKG-nak, vérgáz-meghatározó készüléknek, monitornak és egyebek mellett terheléses rendszereknek köszönhetően lehetőségeik ezen a téren is bővültek – jegyezte meg a kardiológus.

Nusser Nóra orvos igazgató azt emelte ki, hogy a Dexa-gépük országosan is a legmodernebbek közé tartozik, egyaránt alkalmas a teljes test csontsűrűségének és ásványianyag-tartalmának, valamint a zsír-, illetve lágyszövettömegének, -arányának számítására.

A csontritkulás lappangó betegség, igen gyakori az 50-55 éves kor feletti nőknél, de sok férfinál is kimutatható – jegyezte meg, majd hozzátette: a csontsűrűség-vizsgálat rendkívül fontos, mert ezzel a csontritkulás olyan súlyos következményei előzhetők meg, mint a combnyak- vagy a csigolyatörés.

A 345 ágyas kórházban évente mintegy 5-6 ezer fekvő- és járóbeteget látnak el, szolgáltatásaik iránt egyre több külföldi – cseh, lengyel, norvég, svéd – beteg érdeklődik.

8 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com